Játék Játék Hírek Slider

A PlayStation Neo a Project Scorpio ellen

Alig három évvel az előző után, megérkezhet a legújabb konzolgeneráció.

A PlayStation új konzolja, a Neo már idén ősszel megjelenhet, míg a Project Scorpio kódnév alatt futó új Xbox csak jövő nyáron kerülhet a boltokba. Előbbi kétszer, utóbbi négyszer erősebb lehet előző generációs modelljüknél. A fele annyi idő után bekövetkező nemzedékváltás hátterében a gyors technikai fejlődés áll, ami megváltoztathatja a konzolok világát.

Gyorsul a fejlődés

Az utolsó konzolgeneráció három éve jelent meg. Akkor a Microsoft az Xbox One-t mutatta be, míg a Sony a PlayStation 4-et dobta piacra. A készülékek a nyolc éve forgalomban lévő Xbox 360-at és a hét évet szolgáló PlayStation 3-at váltották fel, egy erősebb konfigurációt bemutatva. A technika fejlődése azonban már a konzolokat is elérte, hiszen lassan egyre gyengébbnek tűnik 2011-ben még csúcskategóriásnak számító konfiguráció. A PC-s játékok rendszerkövetelményének növekedését könnyedén kiszolgálják a komponenseket gyártó felek, viszont a fix specifikációval rendelkező konzolok esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet.

 

Feleződött az élettartam?

A konzolok egyediségét pontosan ez a meghatározott konfiguráció adja. Aki beruház egy ilyen eszközre, az nem tervezi, hogy a közeljövőben lecseréli bizonyos részeit – főképp nem az egész modellt. Ebből fakadólag egy érdekes problémával állunk szemben, mert úgy tűnik, hogy az „újgenerációs” eszközök hamarosan már elavultnak lesznek bélyegezve. A következő nemzedék ugyanis már négy év után követheti az előzőt, azaz gyakorlatilag felére csökkent a konzolok élettartama. Kérdés, hogy miképpen alakul mindez a jövőben. Elképzelhető, hogy éveken belül erősebb alkatrészeket lehet majd vásárolni a konzoljainkhoz?

psvsxbox-2

Nem oszlik meg a PlayStation

A Sony a PlayStation 4-et vettel alapul. Felgyorsította a memóriát és a processzort, a videografikus magok számát pedig megduplázta. Az eszköz a Neo nevet kapta, amely a korábbi modellnél kétszer gyorsabb lehet. Ezáltal képes lesz a legnagyobb rendszerigényű játékokat gond nélkül futtatni maximális grafikai beállításokkal, Full HD felbontásban. A tokiói cég ráadásul megvédi azokat is, akik nem váltanak az új konzolra. A Neora csak úgy lehet majd játékokat készíteni, ha annak kiadják a PlayStation 4-es megfelelőjét is. Emiatt nem oszlik meg a kínálat, vagyis egységes marad a PlayStation Store. Mindössze annyiról van szó, hogy ha a fejlesztők ki kívánják aknázni a PlayStation 4.5 vagy 4K néven is ismert Neot, akkor gondolniuk kell a régebbi felhasználókra is. Ez kimondottan jó abból a szempontból, hogy olcsóbb lehet a PlayStation 4 és nem szenved piaci hátrányt a cég. Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor érkezhet a megerősített PlayStation, viszont elképzelhető, hogy már ősszel a boltok polcaira kerülhetnek az első modellek.

 

Teljesen új Xbox érkezhet

Válaszul, a Microsoft bejelentette a Project Scorpio kódnév alatt futó tervezési folyamatát, melynek során egy teljesen új Xboxot kívánnak létrehozni. Úgy tervezik, hogy a rejtélyes eszköz a korábbi Xbox One grafikus teljesítményének négyszeresét lesz képes produkálni. Ezzel a valaha volt legerősebb konzollá válhat. A redmondi gyártó egyébként nyugodt szívvel ígéri a 4K felbontás alatti 60 képkocka/másodperces sebességet. Szintén a hatalmas erő adhat alapot azoknak a pletykáknak, miszerint egyes VR-cégek (köztük az Oculus Rift) támogatni fogják az új platformot. Ez mellesleg nem feltétlen álom, mivel a konzol a Windows 10 legfrissebb változatát futtathatja. A 2017 nyári hónapjaiban várható készülék 500 dollár körüli áron rajtolhat, ami megegyezne az Xbox One nyitási árával.

psvsxbox-3

Mit hoz a jövő?

A zöld szörnyeteg tehát fél évvel a PlayStation Neo után jelenhet meg, ami jelentős előnyt biztosíthat a Sony számára. Ezt a szeptember elején debütáló Play Anywhere megjelenése foghatja vissza, amivel az Xboxon megvásárolt játékok PC-n is játszhatóvá válnak – és fordítva. Ennek alapja az elmúlt hónapokban egyre népszerűbb UWP-alkalmazásrendszer lehet, ami lassan a Microsoft védjegyévé válik. Az egységes fejlesztési keretnek hála ugyanaz az alkalmazás vagy játék fut a Windows 10-et futtató eszközökön; asztali gépen, Xboxon, telefonon és tableten. Annyi biztos, hogy a következő évben alaposan megváltozhat a konzolok világa.

 

 

 

A PlayStation Neo a Project Scorpio ellen
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenhét + 18 =