Játék Játék Újdonság Slider Tech Tech Újdonság

Trónra került az új TITAN X

Bemutatkozott az új TITAN X, a valaha volt legerősebb videokártya.

Elég négy adat, hogy leírjuk az új TITAN X-et – a maga 12 GB-nyi, GDDR5X-es VRAM-jával, 12 milliárd tranzisztorával, 3 584 CUDA magjával és 11 TFLOP-os számítási teljesítményével hivatalossá vált, hogy az NVIDIA legújabb videokártyája a valaha volt legerősebb VGA. Akinek van rá kerete, 340 ezer forintért vásárolhatja majd meg augusztus másodika után.

 

Várható volt

Már mi is beszámoltunk róla korábban, hogy milyen elképesztő konfigurációval debütálhat a legújabb TITAN-készülék. Az NVIDIA a mai napon eloszlatott minden kétséget afelől, hogy a csúcskategóriás modell feltételezett paramétereinek kiszivárogtatása csupán marketinges fogás lenne. A gyártó a „legnagyobb GPU, ami valaha épült” szlogennel reklámozta az eszközt – nem alaptalanul. A félelmetes adatok arra engednek következtetni, hogy az AMD ősszel érkező Vega-kártyája hatalmas kihívással néz majd szembe, ha teljesítmény téren le kívánja győzni a zöld szörnyet. 

A számok önmagukért beszélnek

A nem meglepő módon Pascal-architektúrán alapuló VGA, tulajdonképpen biztosítékként szolgál a következő évekre. A forradalmi technológiával gyártott készülékbe gyakorlatilag mindent beleépítettek, amit lehetett. Az előző modellhez képest másfélszer több tranzisztor került a GPU-ba, szám szerint 12 milliárd egység. Ez ugyan elmarad a pletykákban említett 15 milliárdtól, de még így is óriási mennyiségről beszélünk. A grafikus memória maradt 12 GB, viszont a GDDR5-ös megoldás helyett a jóval gyorsabb, GDDR5X-es változat került a foglalatba. A processzor már 3 584 CUDA magot tartalmaz, és 1.53 GHz-es teljesítménnyel üzemel. Ezzel az új TITAN X körülbelül 11 TFLOP-os számítási kapacitásra lehet képes.

titanx-2

Nagy teljesítmény, magas ár

A monstrum erejének megfelelően, elég borsos áron kerül majd forgalomba. Ha valaki szeretné beszerezni, annak száz dollárt kell fizetni egymilliárd tranzisztor után. A végfelhasználó árcédula így 1 200 dolláros lesz, azaz 340 ezer magyar forintot is elkérhetnek az eszközért. Az viszont bizonyos, hogy ha valaki beruház egy ilyen készülékre, annak a következő években nem kell foglalkoznia a videokártyája képességeivel. Az augusztus másodikától elérhető modell az Egyesült Államokban és Európában lesz majd először megvásárolható. Az NVIDIA egyébként nyilvánvalóvá tette, hogy főleg a vállalati szektort célozza. A TITAN X erejét filmek renderelésénél és nagyméretű, háromdimenziós tervezésnél lehet a leginkább kihasználni.

 

 

Trónra került az új TITAN X
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

kilenc − 1 =