Slider Tech Tech Hírek

Megérkezett az évfordulós frissítés Windows 10-re

 A tegnap megjelent Anniversary Update számtalan újdonságot hoz a rendszerbe.

A közel egy éve megjelent Windows 10 megkapta legnagyobb frissítését. Az Anniversary Update nevű csomag számos változást hoz az operációs rendszer külsejében. Cortana, az Edge, a Skype és a OneDrive jelentős fejlesztésekkel bővülnek, míg bevezetésre kerülnek a szinkronizált értesítések is.

Mi is az Anniversary Update?

Kicsivel több mint egy éve jelent meg a Windows 10. Ennek alkalmából a Microsoft a tegnapi napon elérhetővé tette az évfordulós frissítést, amely rengeteg újítást hozott. Az Anniversary Update néven is emlegetett csomag egy nagyobb folyamat keretei között települ, melynek letölthetőségéről minden számítógép értesítést küld a felhasználónak. Ennek időpontját lehetetlen meghatározni – világszerte más-más pillanatban válik tölthetővé a több száz megabyte-os adathalmaz. A szerverek túlterhelésének elkerülése ezúttal is a peer-to-peer megoldáson alapuló, torrenteléshez hasonló rendszer feladata lesz. Szinte biztos tehát, hogy semmilyen komplikáció nem zavarhatja meg a letöltést.

anniversary-1

Új dizájn

A legszembetűnőbb változások akkor fogadnak minket, miután újraindult a számítógépünk. Átrendezésre kerültek a start menü (Start Menu) elemei, szebb és hatékonyabb lett az értesítési központ (Action Center), valamint annak ikonja az óra jobb oldalán kapott helyett. Kiválasztható lett a téma (Mode), hiszen, a Windows 10 Mobile-hoz hasonlóan, már használhatunk világos (Light) és sötét (Dark) színeket. Az operációs rendszer azelőtt csak a fehéret érzékelte, most azonban a külsős alkalmazásokon kívül, az előre telepített appok is felismerik, ha a gépünk alapértelmezett színe a fekete. Sokaknak nem tetszett a Windows 10 bejelentkezési képe sem, ezért a Microsoft szabadon választhatóvá tette a képernyő hátterét.

anniversary-2

Cortana, Edge, Ink

Alapos ráncfelvarrást kapott a redmondiak személye asszisztense, Cortana is. Jónéhány új hangparancson túl megérkezett az Office 365 teljeskörű támogatása, így sok minden megvalósítható lesz néhány kimondott szóval. Azelőtt be kellett jelentkezzünk, hogy igénybe vegyük a segéd szolgáltatásait, tegnaptól viszont akár a zárolási képernyőn elérhetjük őt. Természetesen a lényegesebb feladatok teljesítéséhez be kell lépnünk a fiókunkba, hogy az illetéktelen használatot elkerülhessük. Ennek ellenére a funkció kikapcsolható.

Szinte egy új böngészőt nyithatunk meg, ha az Edge ikonjára kattintunk. A frissítés nem csupán a program értesítéseinek működését, de sebességét és stabilitását is javítja. Ám a kisebb csiszolások mellett a fő attrakció sem maradt el, ugyanis az ígéreteknek megfelelően telepíthetünk kiegészítőket a webböngésző alá. Az Áruházból (Store) beszerezhető alprogramok között szerepel a várva várt Adblock és a LastPass kliense. A honlapokra történő bejelentkezést a béta állapotot elhagyó Windows Hello intézi helyettünk, amely szorosan összefonódik az Edge titkosítási rendszerével. Ennek köszönhetően, a retinaszkennerrel ellátott készülékeken egy pillantással beléphetünk az internetes fiókokba.

Akik gyakran használnak értintőtollat készülékükön, jobban teszik, ha vetnek egy pillantást a Windows Inkre. A friss szoftver mélyen be lett építve a rendszerbe –a Térképekben (Maps) például élőben rajzolhatunk vele. A pár érintéssel előhozható kezelőpanel ráadásul azoknak számára is elérhető, akik csak az egérrel szeretnék kipróbálni a professzionális alkalmazást.

anniversary-3

Szinkronizált értesítések

Mivel nem ritka, hogy egy felhasználó több Windows 10-es eszközzel dolgozik, meg kellett oldani az értesítések összehangolását. A korábbi verzióban előfordult, hogy bizonyos jelzések többször jelentek meg ugyanazon a gépen. Hiába deaktiváltuk mondjuk a naptárunk felbukkanó üzenetét PC-n, mert tableten ugyan úgy előugrott. Ezentúl ez nem fordul elő, mivel az egységesített értesítéskezelő-rendszer szinkronizálja a jelzések státuszát. Az algoritmus prioriátás szerint szelektálja őket, de utólag szerkeszthetjük a fontossági sorrendeket. Azt is meghatározhatjuk továbbá, hogy mely időintervallumban kívánunk foglalkozni a felugró üzenetekkel, így az éjjeli órákra kikapcsolhatjuk őket.

anniversary-4

Programok az Áruházban, új Skype és OneDrive

A hagyományos asztali alkalmazások utáni keresgélés kora lejárt. Az Anniversary Update Áruházában megtalálhatjuk azokat a programokat, amiket elérhetővé tesznek a fejlesztők. A jövőben tehát megeshet, hogy a Spotify szoftverét a Windows Áruházból töltjük majd le. Annak ellenére, hogy „analóg” programokról van szó, azok élő csempéket használhatnak és értesítéseket küldhetnek – pontosan úgy, mintha alkalmazások lennének. Ebben a szellemben született meg az új Skype és a OneDrive. A két app magas szintű kezelőfelületet biztosít, és ötvözi a régi asztali program funkcióit az UWP előnyeivel. Motort váltott a három generációval ezelőtt debütált Sticky Notes is, ami nemsokára szintúgy az Áruházból lesz betölthető.

anniversary-5

A tető alatt

Fontos még, hogy a Windows 10 alapjában véve vált stabilabbá és gyorsabbá. Elméletileg 50%-al kevesebbszer tapasztalunk majd lassulásokat, fagyásokat. Az akkumulátorhasználat körüli problémák megszűntek, aminek hála a laptopok vagy más hordozható eszközök tulajdonosainak sem kell többé aggódniuk az élettartam csökkenése miatt. Egy-két animáció erőforrásigényét elfelezték, ami miatt azok simábban futnak. Összességében tehát egy hatékonyabb és barátibb operációs rendszerhez jutunk, ha telepítjük az évfordulós frissítést. Előtte érdemes lehet néhány adatot lementeni vagy éppen egy netes tárhelyre feltölteni őket, esetleg egy visszaállítási pont létrehozása is javallott.

 

 

Megérkezett az évfordulós frissítés Windows 10-re
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt × 5 =