Játék Játék Hírek Slider

TOP5: Az évtized legsikeresebb PC-s játékai

Ezek a videojátékok keltek el a legtöbb példányban az utóbbi években.

Talán bele sem gondolunk, hogy milyen óriási bevételt hoznak kiadóik számára a legsikeresebb számítógépes játékok. E heti TOP5-cikkünkben bemutatjuk azt az öt asztali gépekre fejlesztett programot, amelyek másolataiból a legtöbbet adták el. Persze egy szoftver sikerét nem lehet kizárólag az alapján megítélni, hogy mennyit értékesítettek belőle, de tény, hogy mindent a pénz mozgat. Ebből kifolyólag, ha valamiben hatalmas profitot látnak az elemzők, abba bizony újabb összegeket fognak ölni. Az, hogy ez folytatásokat jelent-e, már a kiadótól és a fejlesztőktől is függ. Mindössze annyi a kérdés, hogy az új rész felül tudja-e múlni az előzőt vagy éppen hatalmas bukás lesz. Következő öt játékunk bebizonyítja, hogy a lassan felépített és bővített szériák előbb-utóbb sikeressé válnak, de természetesen a semmiből is előtűnhet egy új csillag.

top5-top-1

5. Call of Duty: Black Ops

top5-banner-1 (letsplay)

Listánk ötödik helyezettje kiválóan mutatja, hogy miért döntött úgy anno az Activision, hogy évente készít új epizódokat a Call of Duty-hoz. A 2010-es Black Opsból ugyanis több mint 26 millió darabot adtak el, és eközben egymás után érkeztek a pozitív visszajelzések. Az akkoriban az összes platformon taroló cím azóta már iOS-alkalmazás formájában is megjelent. Még a mai napig vannak aktív játékosok, akik nem hagyták el a „kihallgatószobát”. A Treyarch-nak köszönhető FPS másolataiból a hivatalos adatok alapján jelenleg is vásárolnak, noha egyre kevesebben. Elvileg a legtöbbet játszott mód a zombis mészárlás, amelyben – amatőr becslések szerint – a Föld lakosságának megfelelő élőhalottat tettek el láb alól a rajongók.

top5-top-2

4. Call of Duty: Modern Warfare 3

top5-banner-2 (letsplay)

Szinte hihetetlen, de a CoD-széria ikonikus epizódja, a Modern Warfare 3 idén már az ötödik születésnapját fogja ünnepelni. A korábbi rész egyenes folytatása remek értékeléseket kapott a kritikusoktól és az eladásokat nézve a közönségnek is kimondottan tetszett. Ugyan a híres hollywoodi zeneszerzőt, Hans Zimmert már nem tudták szerződtetni a harmadik Modern Warfare stábjához, a sorban következő nyolcadik lövöldéből így is 26 és fél millió másolat kelt el. Ezzel a játék majd egymilliárd dollárt termelt az Activisionnek. Nem hiába mondják gyakran, hogy a Santa Monica-i kiadó a Call of Duty-ból él, hiszen az ötödik helyezett Black Opsszal együtt már 2.3 milliárd amerikai dolláros összbevételt hoztak tető alá. 

top5-top-3

3. Diablo III

top5-banner-3 (letsplay)

A Blizzard a lista harmadik helyezését érte el legendás játékával. A Diablo-franchise harmadik darabja 2012-ben került a boltokba, ahonnan idáig majdnem 31 millió példányt vittek haza a lelkes rajongók. Ennek egyharmadát csak abban évben értékesítették, amivel akkor a legjobban fogyó videojátékká vált. Úgy tűnik, az sem zavarta a játékosokat, hogy a szoftver futtatásához folyamatos internetkapcsolat volt szükséges. Az azóta több DLC-t is megélt alkotás önmagában, nagyjából 900 millió dollárt hozott a kaliforniaiak konyhájára. Érdekesség, hogy a Diablo III-hoz Kínában csak 2015-től kezdve lehetett hivatalosan hozzájutni. Előtte a mandarin nyelvű „Da Boluo” címmel kereskedtek vele, persze feketén. A kifejezés tükörfordításban nagy ananászt jelent, de kiejtésben kétségtelenül hasonlít az eredeti névre. Az így eladott játékok száma sajnos teljesen ismeretlen, így sosem derül majd ki, hogy pontosan mennyien szerezték be a programot.

top5-top-4

2. Grand Theft Auto V

top5-banner-4 (letsplay)

A brutalitásáról, nyers humoráról, őszinte hangvételéről és óriási szabadságáról híres Grand Theft Auto-sorozat tizenötödik játéka talán az egyik legismertebb cím a videojáték-iparban. A grandiózus szoftver megosztó hatása ellenére több tucat díjat nyert el. Értékelték a hatalmas játékteret, a remekül megírt történetet, a filmekbe illő színészi játékot és a szinkront, de még a járművek formatervezését is. A 2013-as program 65 millió másolata talált gazdára a mai napig. Nem meglepő adat tehát a 4 milliárd dolláros összbevétel sem; ennyit keresett ugyanis a Rockstar Games. Ezzel a GTA V az elmúlt évtized legjövedelmezőbb játéka, azonban az eladott kópiák száma csak a dobogó második fokára volt elég.

top5-top-5

1. Minecraft

top5-banner-5 (letsplay)

Talán nem meglepő, hogy listánk első helyén a Mojang által hegesztett Minecraft áll. A csapat még 2009-ben dobta piacra a játékot, amely már kezdeti állapotában is jó kritikákat kapott. Szinte senki sem gondolta volna, hogy pár éven belül egy világszerte ismert címmé növi ki magát. Arra pedig Notch, a program atyja sem számított, hogy öt évvel később egyenesen a Microsoft fogja felvásárolni cégét, a túlélőjátékkal együtt, körülbelül 2.5 milliárd amerikai dollárért. Megjelenése óta a programot közel 108 millióan töltötték le. 2014-ben a Mojang bevétele 330 millió dollárra rúgott – talán nem hiába vetett rá szemet a redmondi vállalat. A virtuális LEGO-nak is becézett Minecraft azóta természetesen megkapta Windows 10-es UWP-változatát, valamint az elmúlt hetekben érkezett meg Oculus Riftre is. A trónkövetelőknek nehéz dolguk lesz, ha be akarják érni a semmiből feltűnt sandboxot, hiszen minden idők második letöbb példányban eladott játékáról beszélünk.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha nem a Minecraft, akkor melyik a valaha volt legtöbbször értékesített cím. Jövő heti számunkból kiderül, hiszen össze fogjuk foglalni a világ legjövedelmezőbb szoftvereit. Mennyire számítottatok az alábbi címekre? Mit gondoltok, melyik miért ennyire sikeres?

 

 

TOP5: Az évtized legsikeresebb PC-s játékai
5 (100%) 1 vote

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy × kettő =