Tech Tech Hírek

Jönnek a Pascal-alapú laptopok

Erre lesznek képesek az új architektúrával érkező notebookok.

Nem üres beszéd

Az NVIDIA nem hiába reklámozza a GTX 10-es szériát azzal, hogy a leggyorsabb és a legjobb játékokra tervezett megoldás a piacon. A Pascal-architektúrán alapuló VGA-k ugyanis hatalmas technológiai előrelépést jelentettek a korábbi Maxwellhez képest. Ez annak köszönhető, hogy a forradalmi gyártási technológia segítségével kisebb méretű, de nagyobb teljesítményű elemekből építhető fel a grafikus motor. Nem csoda tehát, ha sokan fektetnek a kaliforniai vállalat videokártyáival felszerelt hordozható eszközökbe. Az elmúlt időszakban 30%-al nőttek a GeForce GTX márkával fémjelzett laptopok eladásai, amivel az értékesített notebookok száma 20 millióra bővült. A Pascallal debütáló eszközök megjelenése további emelkedést hozhat, főleg, ha megnézzük, mit ajánlanak a zöldek.

 

Nagyobb erő, kisebb méretben és fogyasztással

Az új modellek számos újdonságot hoznak majd, melyek közül legfontosabb természetesen a teljesítmény. Ennek prezentálásához az extrém körülmények között futó játékokat vették alapul. A 4K-s felbontáson, maximális beállításokon operáló programok körülbelül 1,7-szer teljesítettek jobban a Maxwell-architektúrás laptopoknál. Persze egy kézbe vehető gépnél nem csak a képességek számítanak, hanem a méret és a súly is. Valószínűleg azonban ezzel sem lesz gond, hiszen az említett chipekkel készülő notebookok akár 18 milliméter vékonyra és csupán 1,8 kilogrammosra is elkészíthetők – noha ez már a gyártón is múlik. Fontos még az élettartam is, hiszen laptopok esetében nem utolsó dolog, ha tovább bírja az akkumulátor. Emiatt sem kell aggódnunk, mivel a Pascal technológiával felszerelt gépek akár 30 százalékkal jobb üzemidőt produkálhatnak, mint elődjeik. Ráadásul az energiafelhasználás is sokkal kiegyensúlyozottabb lehet, melynek köszönhetően egyenletesebb teljesítményt kapunk. 

 

GTX 1060M

GTX 1070M

GTX 1080M

Grafikus magok

1280

2048

2560

Memória

6 GB

8 GB

8 GB

Memória típusa

GDDR5

GDDR5

GDDR5X

Memóriabusz

192-bit

256-bit

256-bit

Órajel (alap)

1405 MHz

1443 MHz

1442 MHz

Órajel (felpörgetett)

1671 MHz

1645 MHz

1733 Mhz

Sebesség

8 GB/s

8 GB/s

10 GB/s

Kép és virtuális valóság

Sok minden más mellett a látható kép fogalma újraíródik. A nemrég leleplezett G-Sync technológiának hála szebb és simább megjelenítéshez jutunk. A GTX 10M-sorozat fogja elhozni a gaming notebookok piacára az első 120 Hz-es képernyőket, amelyek az emberi szem számára kényelmesebb, 25:14-es aránnyal érkeznek. Nem csak a valóságban, de a virtuális világban is megváltozik a látvány definíciója. Ugyanis nem kell többé asztali gép ahhoz, hogy kipróbálhassuk a VR nyújtotta élményeket. Közel harminc játék áll fejlesztés alatt, amik garantáltan működnek majd Pascalos notebookunkon. Olyan címek érkeznek, mint az Everest VR, az Unreal Tournament, az Obduction, az ADR1FT vagy a Raw Data. Ha ez nem lenne elég, a lélegzetelállító programokban tökéletes képeket készíthetünk az Ansel névre keresztelt, csak Pascal-kártyák által támogatott technológiával. A forradalmi képrögzítő metódussal akár tízezer pixeles fotókat készíthetünk, amikre kedvünk szerint választhatunk filtereket, de még utólag is szerkeszthetjük őket.

pascallaptop-1

Mindenki ringbe száll

Szinte majdnem minden nagyobb gyártó elkészíti saját laptopjait. Az elsők között a Lenovo, az Asus, az MSI, a HP, az Acer és természetesen az Alienware mutatja majd be termékeit. Később csatlakozik a Sager, a Gigabyte, a Clevo, a Razer és az XMG is. Azt sajnos még nem tudni, hogy mikor és milyen árcédulával debütálnak a GTX 10M-el felszerelt notebookok, de elképzelhető, hogy már októberben megtörténnek az első bejelentések. Mivel a cégek három kártyát is felhasználhatnak, ezért bárki találhat majd neki tetsző és megfelelő gépet; az alsó-középkategóriától kezdve egészen a 2000 dolláros csúcsmodellekig mindenféle eszköz közül válogathatunk.

 

 

Jönnek a Pascal-alapú laptopok
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizennégy + tizenhét =