Tech Tech Hírek

Laptop iskolakezdéshez

A hordozható számítógép manapság elengedhetetlen kellék a tanuláshoz – de vajon milyet érdemes venni?

 

Miért a laptop?

Melyik fiatal ne értene egyet azzal a kijelentéssel, hogy több nyelvtudást szerzett videojátékokból és internetes tartalmakból, mint angolórán? Az online elérhető tananyagok megkönnyítik a tanulást: könnyebben és gyorsabban kezelhetők, egyszerűen terjeszthetők, továbbküldhetők és bármikor újra előhívhatók. Erre a célra ugyan egy tablet vagy egy nagyobb kijelzővel rendelkező okostelefon is megfelelne, azonban napjainkban nem csupán szövegfájlokat kell olvasgatni. Ha például egy prezentációt kell megnyitni, vagy egy kisfilmet összevágni, esetleg képet szerkeszteni, már komolyabb teljesítményre lesz szükség. Ezt pedig csak egy laptop tudja biztosítani elérhető áron. Viszont mi alapján válasszuk ki a megfelelő modellt? Cikkünk ebben segít dönteni.

 

Mi a legfontosabb?

Az elsődleges szempont a méret és a súly, hiszen a készüléket érdemes az iskolába is bevinni. Éppen ezért nem ajánlott 15.6 inches képernyőnél nagyobbal felszerelt modellt vásárolni. A felbontás is lényeges lehet, mivel képek és videók szerkesztéséhez a Full HD monitoros gépek a legjobbak. A kisebb felbontás – például az 1368 × 768-as – akkor elég, ha internetes anyagokat kell gyűjteni, dokumentumokat megnyitni, vagy hosszabb szövegeket írni. Számít még az üzemidő is, ugyanis nem árt, ha egy eszköz 6-8 órát is tud akkumulátorról üzemelni. Persze vigyázni kell, mert a jobb üzemidő nagyobb akkumulátorokat jelent, ami pedig nehezebb laptopot feltételez. 2 kilogrammnál nem ajánlatos nezehebb gépet választani egy gyermek számára.

 

 

Ebből a szempontból remek választás lehet valamelyik Lenovo IdeaPad YOGA-modell. Ezek a belépő szintű eszközök kicsik, könnyűek, és teljesítmény terén is megállják a helyüket. Az akciós áruk mellett teljesen kihajlítható érintőkijelzőjük van, amelynek köszönhetően egyszerre lehetnek remek társak gépelésben, internetezésben vagy rajzolásban. Hajlékonyságuk miatt nehezen tehető kár bennük, ráadásul több színben is kaphatók. 

 

Számít a teljesítmény?

Bár tény, hogy iskolai használathoz nem szükséges annyira erős laptop, előfordulhat, hogy a fejlettebb honlapok megnyitása problémákba ütközhet egy gyengébb specifikációjú készülék esetében. A gyorselérésű memória (RAM) hamar megtelik, ha sok weblapot nyitunk meg vagy több programmal dolgozunk egyszerre. Pontosan ezért a 2 GB-nyi RAM szinte alapkövetelmény. Processzor terén könnyebb dolgunk van, mivel a mai Intel Core modellek már bőven kielégítenek minden igényt. Az i3-as típus olcsóbb, de érdemes magasabb órajelűt venni, míg az i5 és az i7 hosszútávon megtérülő befektetés lehet. 

 

 

Ha kicsit erősebb és időtálló notebookot keresünk, ajánlott egy pillantást vetni például a Lenovo IdeaPad 100-as gépre. Ez az eszköz már komolyabb teljesítményt képes leadni, és kitűnő anyaghasználatának hála két-három évig is elegendő lesz. Amennyiben azonban a külső is számít, ez a Lenovo képességeitől alig elmaradó, de gyönyörű kialakítású ASUS laptop lehet az ideális választás.

 

Érdemes felsőkategóriás modellt venni?

Mindenek előtt el kell döntenünk, hogy pontosan milyen funkcióra van szükség és mennyi pénzt szánunk a beszerzésre. Gyakorlatilag bármilyen hordozható eszköz alkalmas lehet a feladatra, mindössze szem előtt kell tartanunk a kívánt paramétereket. Középiskolában vagy egyetemen történő használatra ezért már egy határozottan komoly laptop az ideális. Természetesen itt is lényeges a méret, az üzemidő és a teljesítmény; egy csúcskategóriás eszköznek mindenben tökéletesnek kell lennie. Egy ilyen gépet tényleg évekre vásárolunk: nem elég félmegoldásokkal bajlódni és kompromisszumokat kötni.

 

 

Az ASUS UX-széria például nem csak könnyű, penge vékonyhalk és elegáns,de a maga Intel Core i7 sorozat 6. generációs 6500U processzorával és 8 GB (DDR3) memóriájával az egyik legerősebb modell is a piacon. Szinte bármilyen feladatot képes ellátni. Nem kell kompromisszumokat kötni, ráadásul a mozgó alkatrészektől mentes és villámgyors, 256 GB-os M.2 SSD háttértáron bőven van hely különféle anyagoknak.

Képernyőmérete pont ideális; 13,3″, elegendő teret biztosít a 1920×1080-as (FHD) felbontáshoz, az IPS panel pedig a megfelelő képminőségről biztosít minket. Legyen szó munkáról, sulis feladatokról, hű társra lelünk a ASUS új üdvöskéjében. Integrált grafikus vezérlőjével (Intel HD Graphics 520) még az elmúlt évek játékait is kipróbálhatjuk, mindezt most, az átlagos árhoz képest jóval kedvezőbb feltételekkel.

 

 

Laptop iskolakezdéshez
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

14 + 10 =