Játék Játék Hírek Slider

TOP5: A legjobb magyar fejlesztésű játékok

Bemutatjuk az öt legjobban sikerült játékot, melyeket magyaroknak köszönhet a világ.

Néha bele sem gondolunk, hogy mennyi találmány köthető magyarok neveihez. Ez alól a videojátékok sem kivételek, hiszen több világhírű címet is hazánkban készítettek el. Legyen szó kisebb csapatokról vagy nagyobb stúdiók itteni kirendeltségeiről, honfitársaink megmutatták, hogy milyen magas színvonalú munkát tudnak letenni az asztalra – akár a világ legnagyobb kiadójának nyomása mellett.  Ezen a héten a TOP5-ben a színpad tehát azon öt, Magyarországhoz kapcsolható programé, melyek a legjobb értékeléseket kapták a rajongóktól és a kritikusoktól.

top5-magyar-1

5. Might & Magic: Heroes VI

Magasra tette a mércét a Might & Magic ötödik része. A 2006-os játék az egyik legkedveltebb epizódjává vált az immár hét részre bővült szériának. Kimondottan nehéz dolga volt tehát a fejlesztőknek, amikor nekikezdtek a hatodik szoftver létrehozásának. Az akkor tíz éves Black Hole Entertainment az orosz Nival Interactive-et váltotta a tervezői munkálatokban. A Ubisoft gondozásában megjelent Heroes azonban remek értékeléseket kapott a megjelenéskor. Noha sokszor említették, hogy talán túlságosan is le lett egyszerűsítve a játékmenet, a hangulatos történet és a korábbi epizódot idéző harcrendszer könnyedén feledtette a negatívumokat. Az ötödik rész előzményeit feldolgozó program nem hiába lett sikeres, mivel előtte két bétát is kipróbálhatott a nagyérdemű.

top5-magyar-2

4. The Incredible Adventures of Van Helsing

Szinte egyedülálló jelenség, de a Neocore Games csapatának köszönhető noirt gyakorlatilag a rajongók építették meg. A visszajelzések ugyanis annyira fontosak voltak a stúdió számára, hogy még a főhőst is a közönség választhatta ki. A legendás Drakula-regény cselekményét akciódús RPG-vé fel- és átdolgozó alkotásban a fiatal Van Helsingként kellett levadásznunk a pokol szörnyetegeit, miközben a pályatervezőknek köszönhetően bejárhattuk fél Európát. Az ikonikussá ért program azóta megkapta a várva várt folytatását és mellesleg több kiegészítőt is, melyek szintén sikereket arattak. 

top5-magyar-3

3. Warhammer: Mark of Chaos

A korábban említett Black Hole Entertainment nem csupán a mágikus hősök világában csillogtatta meg tudását. A Namco Bandai Games kérésére fogtak bele a Warhammer-univerzumban játszódó Mark of Chaos elkészítésébe. A 2006 novemberében kiadott szoftver annyira jól szerepelt, hogy két évvel később megérkezett a Battle March névre keresztelt kiegészítő. A csapat ráadásul együtt dolgozott Jeremy Soule zeneszerzővel, aki – többek közt – a negyedik The Elder Scrolls dallamait írta meg. A valós időben játszódó taktikai játékban egyébként hatalmas seregek felett vehettük át az irányítást, a játékmenetet pedig többször is a Total War és Warcraft egyedi fúziójához hasonlították.

 

top5-magyar-4

2. Imperium Galactica II: Alliances

A tökéletesre csiszolt jövőképet lefestő alkotást a Digital Reality hozta tető alá még 1999-ben. Az Imperium Galactica folytatásában kolóniákból felépülő birodalmunkat kellett irányítanunk. A három játszható kaszt külön kampányt kapott, miközben mindegyik eltérő stratégiát igényelt. Emiatt egy kiemelkedő munkáról beszélünk, amely világszerte tömegekben nyerte meg magának a játékosokat. Tulajdonképpen az időtállóság iskolapéldájaként említhető kaland hazánkban óriási népszerűségnek örvendett, mivel teljes magyar szinkron készült hozzá. Az Imperium Galactica II: Alliances tehát még a mai napig egy élvezetes és komoly gondolkodást igénylő videojáték, ezért érdemes lehet beszerezni, ha szeretnénk elmerülni egy lassan húsz éves űrháborúban.

 

top5-magyar-5

1. Crysis: Warhead

Listánk élén a Crysis ikertestvére, a Crysis: Warhead áll. A Crytek budapesti divíziója által hegesztett kiegészítő történetben Psycho bőrébe bújva tapasztalhattuk meg a 2007-es shooter eseményeit. Az alapjátékot egy év után követő önálló program új szintre emelte az eredeti lövölde mechanikáját és újabb fegyverekkel, ellenfelekkel dobta fel a fordulatos cselekményt. Mindezek ellenére a legjobb dolog a vakmerő főszereplő életre keltése volt, aki kellően humorossá és pörgőssé tette a franchise-t, miközben megőrizte annak katonai szimulátor műfaját. Szívünkhöz talán a magyar hangok aprólékos megalkotása húzza közelebb – ki ne emlékezne az anyanyelvünkön elhangzó, mosolyogtató párbeszédekre?

Az egyértelmű, hogy otthon vagyunk a videojátékok készítésében. Nektek melyik hazai alkotás a kedvencetek? Melyik szoftverről gondoljátok úgy, hogy méltán lehetünk rá büszkék? Volt olyan program, ami nem nyerte el a tetszéseteket? Várjuk válaszaitokat! Ha pedig tetszett az összeállításunk, jó hírrel szolgálhatunk, mivel a héten egy újabb TOP5-résszel készülünk

 

 

TOP5: A legjobb magyar fejlesztésű játékok
5 (100%) 1 vote

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

5 × 3 =