Játék Hírek Tech Hírek

Csökkent az Oculus Rift gépigénye

A VR-platform minimális rendszerkövetelménye néhol a felére esett vissza.

Fordított felállás

Úgy tűnik, hogy pontosan a megszokottak ellentéte történik az Oculus Rift háza tájékán. Ahelyett ugyanis, hogy emelkedett volna, a napokban csökkent a VR-platform minimális rendszerkövetelménye. A hivatalos bejelentés pénteken történt, amivel a 2015 közepe óta érvényes gépigény gyakorlatilag elfeleződött. Az új követelmények a processzorokkal és a videokártyákkal engedékenyebbek. Példának okáért az Intel Core i5 helyett már egy erősebb i3-as is elég, de nem kell aggódniuk a GTX 960 tulajdonosainak sem, hiszen VGA-juk immáron a támogatott egységek között van. A meglepő fordulat mögött egy alapos optimalizálás húzódik meg, ami jelentősen megemeli a VR-játékok teljesítményét.

rift-1

Megkétszerezett sebesség

A fejlesztők lényegében úgy duplázták meg a programok futási sebességét, hogy az úgynevezett felesleges képkockákat kivonták a megjelenítésből. Ezentúl tehát csak azokat a képeket kapjuk meg, amelyekre a szemüvegen keresztül közvetlenül nézünk. Így tulajdonképpen több mint dupla olyan jó teljesítménnyel számolhatunk. Ezt a tesztek is alátámasztják, hiszen egyes szoftverek 45 fps helyett már 90 képkockát produkáltak másodpercenként, a felújított rendszernek köszönhetően. Az angolul ’asynchronous spacewarp’ névre keresztelt eljárás alkalmazása nem olyan szokatlan, sőt, már a Sony is használt egy hasonló megoldást. A PlayStation VR saját technológiája szintúgy kétszeresére növelte a játékok sebességét.

rift-2

Az első lépés

Ez hatalmas jelentőséggel bíró pillanat, mivel általánosan vált olcsóbbá a virtuális valóság. Noha nem sokkal, de azért mégiscsak kevesebbet kell kiadnunk egy Oculus Riftet üzemeltető számítógép megépítésére. Az új rendszerkövetelményeknek hála már 500 dollárból összeállíthatunk egy VR-Ready konfigurációt, ami az egy évvel ezelőtti 700 dolláros költséghez képest szignifikáns előrelépés. Bekövetkezett tehát ez első árzuhanás, amit valószínűleg újabbak követnek majd. Elemzők szerint pár éven belül már a középkategóriás eszközök is elboldogulhatnak a virtuális valósággal.

rift-3

Oculus Rift rendszerkövetelmény (új)

Operációs rendszer: Windows 7 (64 bites)

Processzor: Intel Core i3-6100 3.7 GHz vagy AMD FX-4350 4.3 GHz

Memória: 8 GB

Videografikus memória: 2 GB

Videokártya: GeForce GTX 960 vagy Radeon R9 380

Bemenet: 2 db USB 3.0 port

Kimenet: 1 db HDMI 1.3

Oculus Rift rendszerkövetelmény (régi)

Operációs rendszer: Windows 7 (64 bites)

Processzor: Intel Core i5-4590 3.3 GHz vagy AMD FX-8350 4.0 GHz

Memória: 8 GB

Videografikus memória: 4 GB

Videokártya: GeForce GTX 970 vagy Radeon R9 290

Bemenet: 2 db USB 3.0 port

Kimenet: 1 db HDMI 1.3

 

 

Csökkent az Oculus Rift gépigénye
5 (100%) 1 vote

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három × 3 =