Tech Hírek

Az új Paint 3D-s objektumokat is kezel

Az ősidőkből ismert egyszerű képszerkesztőből komoly tervezői kellék válhat.

Új irány

A több mint harminc éve ismert Microsoft Paint hamarosan teljesen megújul. A kezdeti verziókhoz képest minden újabb operációs rendszerrel fejlődött, azonban ismérve mindig az egyszerűség és az átláthatóság maradt. A legnagyobb ráncfelvarrást a Windows 7 és a 8 között kapta, amikor bemutatkoztak a kézi használatra tervezett ecsetek. Azóta egyre elterjedtebbé vált a ceruzás és az ujjal történő rajzolás – egyre több fejlesztő kezdte el vázlatkészítésre használni a programot. Ezt minden bizonnyal a Microsoft is észrevette, ugyanis az MSPowerUser forrásai alapján a közeljövőben teljesen felújítja a Paintet. A megszokott módon egy Windows 10-re optimalizált, UWP alkalmazást kapunk majd kézhez, ami nemsokára jóval többet tudhat, mint egyes népszerűbb képszerkesztő szoftverek.

 

A Paint és a virtuális valóság

Láthatóan a régóta ismert funkciók megmaradnak, így nem kell félnünk attól, hogy a program – például a Photoshophoz hasonlatosan – bonyolulttá válik. A fejlesztők és a dizájnerek örömére bekerül viszont a háromdimenziós objektumok támogatása. Ez nem csak azt jelenti, hogy szerkeszthetünk meglévő térbeli tárgyakat, hanem mi magunk is megalkothatjuk őket. A formátum egyelőre csak a kevésbé ismert Microsoft HoloLens headsetén keresztül lesz megtekinthető, azonban később akár VR-platformokra is készíthetünk elemeket a Paint segítségével. A felület emellett természetesen a kétdimenziós képeket is kezelni fogja, de mostantól matricákat vagy saját eszközöket (ecset- vagy tollmintákat) is készíthetünk, illetve oszthatunk meg.

paint-1

Régóta készül

Nem ez az első bizonyíték, hogy a többgenerációs képszerkesztő a jövőben megújul majd. Már áprilisban szivárogtak ki képernyőképek az új Paintről, melyeken a szoftver alfa verzióit láthattuk. Nem kell tehát sokat várnunk a legújabb változat megjelenéséig, hiszen a Microsoft október 26-án különleges eseményt szervez. Valószínűleg ekkor kerül bemutatásra az új Surface-eszköz, de az is elképzelhető, hogy az említett dátum után válik elérhetővé a Paint Windows 10-hez méltó, UWP kiadása. Az okostelefonokra szánt Paintről még nincs információnk, de nem esélytelen, hogy a Windows 10 Mobile-t futtató készülékek mellett akár Androidra és iOS-re is megjelenhet a program.

 

 

Az új Paint 3D-s objektumokat is kezel
5 (100%) 2 votes

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

négy × 1 =