Tech Tech Hírek

Harminc dolláros VR headsetet készít a Xiaomi

A világ második legolcsóbb VR felszerelésén dolgozik a kínai Xiaomi, ami a Mi VR névvel debütálhat.

  • a Xiaomi okostelefonjaival működő VR headsetet dob piacra
  • a Mi VR néven debütáló készülék mindössze 30 dollárba fog kerülni
  • saját áruház is indul mellé, MIUI VR néven, egyelőre harminc alkalmazással
  • a pontos részletek ismeretlenek

Bevált recept alapján

Úgy tűnik, hogy a Xiaomi is meg akar kaparintani egy szeletet a virtuális valóság tortájából és piacra dobja saját VR készülékét. A cég – a Google elveihez hasonlóan – nem egy csúcskategóriás headsetet bocsát majd forgalomba, hanem egy belépő szintű modellt. Az olcsó, mindössze 30 dollárért megvásárolható eszköz a Xiaomi legújabb generációs okostelefonjaival (például a Mi 5-tel és a Mi Note 2-vel) fog működni. A képet ugyanis nem egy beépített kijelző jeleníti majd meg, hanem a szerkezetbe helyezett mobil. A Google Cardboard VR-jához hasonlító megoldás a Mi VR nevet kaphatja és a keresőóriás felszerelése után a világ második legolcsóbb VR-eszköze lehet.

mivr-1

Új megközelítésből

A virtuális valóság egyik legégetőbb problémája a költségeiben rejlik. A felsőkategóriás készülékek ára ugyanis 200 ezer forint felett mozog – a HTC Vive például a mai napig 350 ezer forint körüli árcédulával kapható. Ráadásul nem csak ennyit kell kiadnunk, ha be kívánunk lépni a virtuális valóságba. A platform hatalmas rendszerigényét csak egy erős konfigurációval lehet kielégíteni. A VR-Ready komponensek pedig nem éppen olcsók, így sajnos a technológia egyelőre csak a tehetősebbek számára elérhető. Ezen kíván változtatni a Xiaomi is, hiszen egy telefonhoz jóval egyszerűbb egy kiegészítőt vásárolni 30 dollárért, mint beszerezni egy komplett szobányi felszerelést a komolyabb headsetekhez.

mivr-2

Korrekt specifikációval

A Mi VR igyekszik kompaktabb lenni. A headset beépített mozgásérzékelővel lesz felszerelve, így nem kell külön távirányítókat vásárolnunk hozzá. A csomagban azonban mégis kapunk egyet, ha jobban preferálnánk az ’analóg’ vezérlést. Az említett kétgombos, érintésérzékeny eszköz egy kilenctengelyes mozgásvezérlőt is tartalmaz, amivel mértani pontossággal irányíthatjuk a szoftvereket. Ha pedig az alkalmazásoknál tartunk; a cég elindítja saját áruházát, ami a MIUI VR névre hallgat. A rendszerben egyelőre harminc applikációt és ötszáz panorámavideót találhatunk, ám a későbbiekben nyilván több tartalommal bővül a felület. Arról, hogy a Mi VR mikortól kezdve lesz elérhető, még nincs információ. Azt sem tudni, hogy hol lesz majd kapható a headset, de Európa valószínűleg a támogatott területek között lesz.

képek: androbit.net

Harminc dolláros VR headsetet készít a Xiaomi
5 (100%) 3 votes

Szólj hozzá!

hozzászólás