Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Virtuális billentyűket kapott az új MacBook Pro

Adaptív, szoftveres billentyűsort megjelenítő üvegpanel váltja fel a megszokott funkciógombokat az Apple új MacBook Pro-ján.

  • az új MacBook Pro-n érintőpanel cseréli le a billentyűzet felső sávját
  • a funkciógombok szoftveresen jelennek majd meg
  • valószínűleg minden alkalmazás saját gombkiosztást használhat
  • a készülék holnap kerül bemutatásra

Búcsú a fizikai gomboktól

A fotók tanúsága szerint az új MacBook Pro valami egészen különleges megoldással pótolja majd az ősidőkből jól ismert és megszokott funkciógombok sorát. Az Apple új notebookjáról készült képek ugyanis beigazolták a korábbi feltevéseket, miszerint egy hosszúkás érintőpanel kap helyet a billentyűzet fölött. Arra azonban kevesebben számítottak, hogy a cupertinoi dizájnerek eltávolítják a klaviatúra legfelső sorát képező funkciógombokat. A döntés természetesen teljesen logikus, hiszen valahogyan helyet kellett szorítani az üvegsávnak. Ez viszont azt jelenti, hogy minden fizikai vezérlőgombtól – valószínűleg örökre – búcsút mondhatunk: nem lesz többé Esc, de fény- és hangerőszabályzó sem.

macbookpro-1

Adaptív megoldás

Persze nem kell megijedni, hiszen a főbb elemek alapértelmezetten bekerülnek a virtuális gombok közé, így szinte minden irányítógombot viszontláthatunk – csak szoftveres formában. Egyes billentyűk mégis eltűnhetnek: például a billentyűzet háttérvilágítását szabályozó gombok. De hogyan működik majd a rendszer? A korábbi jelentések szerint az érintőpanel gombjai az éppen futtatott alkalmazás környezetéhez alkalmazkodnak majd. Évekkel ezelőtt mellesleg Steve Jobs is hangsúlyozta, hogy a felhasználói felületet minden esetben az app céljához kell igazítani. Először minden bizonnyal a gyári alkalmazások kapnak tehát saját gombkiosztást, de elképzelhető, hogy később a nagyobb, külsős programok is csatlakoznak, mint például a Photoshop.

macbookpro-2

Holnap minden kiderül

Kiváló újítás továbbá, hogy a tervezők a be- és kikapcsolásért felelős ’power’ gombot összevonták a Touch ID szenzorral. Ebből kifolyólag esélyes, hogy a modell csak akkor kapcsol be, ha felismeri a tulajdonosa ujjlenyomatát. Azt egyelőre nem tudni, hogy a felső üvegpanelbe ágyazott egység virtuális felületként vagy mechanikus gombként kap majd helyet a MacBook Pro-n. A válaszokra már nem kell sokat várnunk, hiszen a notebookról kevesebb mint huszonnégy óra múlva lehull a lepel. A pontos konfiguráció is ismeretlen, de minden bizonnyal egy, a korábbinál erősebb eszközt kapunk kézhez. A képek alapján a gép valamennyivel vékonyabb is lesz az előző MacBookoknál, sőt, a képernyője a vázhoz képest jóval nagyobb lehet.

képek: macworld.co.uk

Virtuális billentyűket kapott az új MacBook Pro
5 (100%) 1 vote

Szólj hozzá!

hozzászólás