Slider Tech Tech Újdonság

Kétszer gyorsabb Wi-Fi szabvány készülhet el jövőre

A fejlesztés alatt álló 802.11ad szabvány olyan gyors lehet, hogy használatával a VR headsetek vezeték nélkül működhetnének.

  • nemrég zöld lámpát kapott a WiGig által fejlesztett Wi-Fi szabvány
  • a rendszer kétszer gyorsabb lehet a legjobb mai struktúránál
  • ekkora sebességgel lehetségessé válhat a vezeték nélküli VR headsetek gyártása
  • a struktúrát támogató eszközök már jövőre kaphatók lesznek

A Wi-Fi és a VR

A Wi-Fi egyre gyorsul és gyorsul – jövőre például egy óriási adatátviteli sebességet garantáló szabvány kerülhet piacra. A jelenleg fejlesztés alatt álló struktúrán a Wireless Gigabit Alliance (röviden WiGig) dolgozik, azonban a szabvány csak tíz méteren belül működik. Hozzávetőleg tehát egy szoba méretéről beszélünk, ami azt jelenti, hogy a háztartásokban különösen népszerű lehet majd a megoldás. Ez jó hír lehet a VR számára is, hiszen a platform legfőbb problémája a vezetékek általi korlátoltság. Mivel a VR-játékok általában egy szoba méretére vannak optimalizálva, a WiGig rendszere különösen nagy segítség lehet a gyártók számára az első vezeték nélküli szemüvegek megalkotásakor.

gyorswifi-1

Kétszeres sebesség

A VR headsetek többsége természetesen nem hiába használ vastag kábeleket. A mai vezeték nélküli kapcsolatok ugyanis egyszerűen nem elég gyorsak a nagy adatcsomagok küldésére. A hivatalos leírás alapján a WiGig elegendő sebességet biztosíthatna a vezeték nélküli VR headsetek mellett a 4K minőségű videóstreameléshez, valamint a hordozható eszközök és a kijelzők közti folyamatos élő kép fenntartásához. Mindez annak köszönhető, hogy a modell kétszer gyorsabb lehet a mai csúcsszabványt jelentő 802.11ac-nél. Az ugyanis maximálisan 4.5 Gb/másodperces sebességre képes, míg a WiGig rendszere nagyjából 8 Gb/másodperces gyorsasággal lesz képes operálni. Példával élve: összesen hét másodperc kell majd egy hatvan perces, Full HD videó letöltéséhez.

gyorswifi-2

Jövőre már hordozható készülékekben is

A Wi-Fi Alliance néven ismert szervezet évek óta foglalkozik a különböző szabványok hitelesítésével. Gyakorlatilag minden eddigi típust ők engedélyeznek és az elmúlt hetekben a WiGig projektje is zöld lámpát kapott. Noha a terv már évek óta létezik, a fejlesztés most jutott el odáig, hogy kereskedelmi forgalomba bocsátható gépeket is felszereljenek a rendszerrel. Jövőre tehát a standardot 802.11ad néven kereshetjük majd. Az ilyen címkével ellátott laptopok, telefonok és routerek szintén 2017 folyamán mutatkozhatnak be, vagyis már nem kell sokat várnunk a villámgyors szabvány kipróbálására.

képek: onlinereporter.com

Kétszer gyorsabb Wi-Fi szabvány készülhet el jövőre
5 (100%) 1 vote

Szólj hozzá!

hozzászólás