Slider Tech Tech Hírek Tech Teszt

Miért ne vegyél GoPro Hero 5 Black akciókamerát! – teszt

De most komolyan, te úgy gondolod, hogy egy akciókamerára van szükséged, amikor – átlagos életmódod mellett- nem élsz át semmilyen akciót?! 

Kinek és mire jó a GoPro Hero 5 Black?

A GoPro üzleti vállalkozásként indult Nick Woodman alapításával még 2002-ben és arra törekedett, hogy minél nagyobb felbontás mellett a lehető legkisebb akciókamerákat gyártson. Sikerült is összerakniuk egy kis dobozkát, ami a méreténél és súlyánál fogva igen hasznos képrögzítő eszközzé vált – főleg- az extrém sportolók körében. Ezzel életrekeltve az “akciókamera” kategóriát. Alkotásuk azóta is etalonként szolgál minden gyártó számára.

A sikerre sem kellett sokat várni, hiszen a felvételek pillanatok alatt elárasztották a közösségi portálokat, ezáltal is gyors reklámot teremtve ennek a terméknek. Az értékesítést elősegítendő megannyi kiegészítő is napvilágot látott, amelyeknek köszönhetően szinte már mindenre fel tudjuk rögzíteni kicsiny GoPronkat, és akár vízalatti felvételeket is tudunk rögzíteni. Ráadásul a nagy látószögnek köszönhetően, egész közelről szinte teljes perifériát rögzíthetünk, akár 4k-s felbontásban. 

2014-ben változás következett be a cég életébe, mert az addig Woodman Labs, Inc. cégnév a GoPro névre váltott és akkor már a HERO 4-es kamerájukat kínálták szerte a világon.

GoPro_hero1-hero5_Black

Újabb két év kellett ahhoz, hogy előkerüljön a mai csúcsmodell, a GoPro Hero 5 Black

(az alábbi forgatható termékfotón minden oldaláról megtekintheted…a kurzoroddal irányíthatod)

 

 

A marketing túl jól sikerült és még jelenleg is hiánycikk hazánkban ez a kamera, de én a szerencsések közé tartozva már birtokolhatok egyet.  

GoPro Hero 5 Black Kicsomagolás – Unboxing

Az különösen tetszik, hogy már a dobozon megtalálhatóak és egyértelműek a piktogramok (ez jó döntés volt a cég részéről) sokkal hamarabb átjön számomra minden releváns információ még a nyelvi tudásszint hiányával is! Persze az új doboz sem véletlen, hisz a cég arculata is kissé változott, ami érinti a logót és a visszafogott színhasználatot.

A dobozban egy alaplemez tartón találjuk magát a kamerát (ezt a tartólemezt sem érdemes kidobni, hiszen a későbbiekben is jó szolgálatot tehet az otthoni tárolás során). Az átlátszó védőtok helyett most csak egy tartókeret található a csomagunkban, de legalább az alsó rögzítési talprésze azonos az eddig megszokottal, ezért megmaradt a kompatibilitása. Az akkumulátorra viszont ez már nem mondható el, mert az vékonyabb lett. Tehát az előző modellek akkumulátorai a HERO 5-nél már nem használhatóak. Sőt nincs többé mini- vagy micro USB sem, mert felváltotta az USB-C kábel, ami szintén a csomagban található. Van még egy íves- és egy lapos öntapadós tartó, plusz egy kicsúszásgátló kis gumi is…és persze a leírások, valamint a GoPro matricák. 

Súlya keret nélkül: 117g, a kerettel együtt pedig 144g (csak viszonyításként említem meg, hogy a GoPro Hero4 silver tokkal együtt 142g volt)

GoPro_Hero_5_Black_unboxing_letsplay

Új funkciók a HERO 5-ben

A HERO 5-ös nem a pixelszám növelésével szeretne új felhasználókat hódítani, hanem – a kor elvárásainak megfelelve – beépítésre került a képstabilizátor, így külön kiegészítők nélkül is lehetséges a remegés nélküli felvételek készítése. Ezt a cég elektronikus korrigálással oldotta meg, ezért rázósabb terepeken is jól teljesít. (Ha pedig egy gimbalhoz párosítjuk, akkor a mozivásznokon megszokott “úsztatott” felvételek is elérhetővé válnak. A GoPro természetesen ilyet is fog hozzá hamarosan forgalmazni, de vélhetően csak a jövő év elején érkezik el hazánkba.) 

Ha valaki utólag visszanézve nem emlékezett volna, hogy a képet illetve a videót hol is rögzítette, ebben mostantól segítségére lesz a beépített GPS. Ami tulajdonképpen egy GEO címkével látja el azokat (tehát a felvételen rögzítésre kerül az adott hely koordinátája). 

Szintén újítás a torzításmentes nagylátószögű felvételek rögzítésének lehetősége, ami kiküszöböli a halszem effektust (vagyis azt, amikor a nagy látószög miatt a kép szélein íves torzulást tapasztalhatunk). A fotózás során négy opció közül választhatunk: Wide, Linear, Medium, és Narrow. Ezek közül a lineáárisnál érzékelhető leginkább ez a korrekció. De választhatunk akár 30 képkockás sorozatfelvételt is. Valamint támogatottá vált a RAW fotózás (ami azért sokkal jobban fogyasztja a rendelkezésre álló tárhelyünket) csakúgy, mint a WDR  (Wide Dynamic Range) üzemmód, ami (szerintem lényegében a HDR-nek felel meg) segít a fényességek eltűntetésében és jól kezeli az árnyékos részleteket. Viszont a RAW fotókat sokkal könyebben tudjuk majd szerkeszteni akár a Photoshop, de leginkább a Lightroom programjainkkal.

De az egyik legfontosabb új funkció a hangvezérlés, amely teljes egészében képes betölteni a távvezérlő szerepét. Csupán egyetlen “parancsszó” elegendő a felvételek indításához és leállításához, de a kamera be és kikapcsolása is megoldható hangutasítások útján. (Persze a rendelkezésre álló nyelvek között még nincs meg a magyar, de idővel remélhetőleg az is belekerül…)

Mostantól megtalálható a szélzajszűréssel felszerelt sztereó hangrögzítés is, ami teljesen automatikusan működik. A kamera körül három helyen is van mikrofon, amiből kikapcsolásra kerülnek azok, amelyek a szélírányban vannak és csak az marad bekapcsolva, amelyikbe éppen nem fúj a szél (szerintem ez nagyon okos ötlet)

GoPro_Hero_5_Black_viz_Letsplay
Az anyagválasztást dicsérendő, a tokozat és a lencsevédő is egyaránt pillanatok alatt lepergeti a vizet!

És ha ez még mindig nem lenne elég, már tok nélkül is víz alá merülhetünk vele egészen 10 méteres mélységig. Ráadásul a tok hiányában már lett értelme az érintőképernyő bevezetésének is. Számomra ez sokkal könnyebbé, áttekinthetőbbé teszi a beállítások kezelését. (Bár a kis kijelzőn elhelyezett ikonok nyomkodását szokni kell, főleg, ha valakinek méretes ujjai vannak). A víz alatt azért nem tudjuk használni az érintőképernyőnket…helyette az oldalsó gomb tanítható. (Sőt azt vettem észre, hogy ha nedves ujjal próbálom a nedves kijelzőt nyomogatni, azt sem tűri)  A kijelzőn használt elrendezés viszont logikusan követhető és könnyen megjegyezhető (ez nálam plusz pontot ér).

 

Első benyomások két hét használatot követően

Már két hete nyúzom a GoPro HERO 5 Black kamerát és komolyan mondom azon vagyok, hogy valami kifogást tudjak mondani róla. Talán azért nehéz, mert amit a leírásokban ígért a gyártó az mind utólérhető a készülékben, tehát nem füllentettek semmiben. (Pedig a kifogáskeresés egyik legkézenfekvőbb lehetősége a gyártói igéretek megcáfolása).  Talán az egyik legmeglepőbb számomra az volt, hogy az új -vékonyabb- akku egy töltéssel sokkal tovább bírta, mint azt a leírásokban ígérték. Nevezetesen a 4k 30fps (Wide) beállításnál az ígért egy órával ellentétben másfél óra volt. Ráadásul bekapcsolt WiFi mellett (persze szobahőmérsékletnél) mert ugye ez is számít. Míg 1080p 30fps (Wide) és Wifi/GPS mellett már 1 óra 50 perc is elérhetővé vált. (Ez remek eredmény, nálam ez is plusz pontot ér)

Az eddig leírtak alapján a HERO 5 kamerával úgy gondolom életünk minden mozzanatát meg tudjuk örökíteni, függetlenül attól, hogy az éppen “akciónak” minősül-e.

…na itt kezdődik a baj!

Ugyanis ezt már nem tudja a mobilom produkálni, amivel eddig “akciókameráztam”. Minek vettem volna GoPro-t, amikor mindig ott lapul a zsebemben a telefonom, amivel bármikor fotózhatok és videózhatok. Mondjuk a mobilomat eddig sem raktam volna ki az autómra, motoromra, biciklimre, sílécemre…stb. rögzítve. Szóval eddig úgy éreztem – mivel nem vagyok extrém sportoló- ez a kamera nem nekem lett kitalálva. Most azonban bekerültek olyan funkciók is a GoProcskába, amik nagyon hiányoznak a telefonomból (hiszen a telefonáláson kívűl leginkább kamerázásra szoktam használni).

Gondold csak el! A GoPro Hero 5-öt bármikor, bárhol előveszem időjárástól függetlenül és azonnal készítek egy 4k-s videót (Igen “négykásat”, mert otthon a tv-m is az. De ha nem is lenne 4k-s tévém, akkor is – gondolva a jövő nemzedékére- a mostani legjobb minőségben igyekeznék rögzíteni, nehogy mosolyogjon majd az unokám rajta, mint a gyerekem most a VHS kazettán). Ezt a 4k-s videót pedig hangvezérléssel irányítva készítem el, ellátom GEO címkével és azonnal megszerkesztem/megvágom, sőt már tolom is a felhőbe, meg ugye megosztom. Közben rádöbbenek, hogy mindvégig reszkettem és az mégsem látszik a felvételen, hisz képstabilizátor is van a kamerában. 

De az még sem lehet, hogy valami tökéletes

Szóval egyetlen dolgot tudok csak elmarasztalóan megemlíteni: Az akkumulátor- és a csatlakozók fedelének nyitásához szükség van a körmünkre. Egyszerre kell lenyomni egy kis gombocskát és elhúzni a nyitáshoz.

GoPro HERO 5 Black csatlakozójának ajtaján gumitömítés látható
GoPro HERO 5 Black csatlakozójának ajtaján gumitömítés látható

De a gyártó mentségére legyen mondva, az ajtók alatt megbúvó gumis szigetelések feszítése miatt van erre szükség…vélhetően ezek nélkül nem tudnák biztosítani a GoProcskánk vízhatlanságát, hiszen ne feledjük, ez már tok nélküli verzió. (Mellesleg az USB-C és HDMI aljzat csatlakozófedele lepattintható, hogy akár az állandó töltést is biztosítani tudjuk!)

Ha pedig használtad már az előző GoPro modellek valamelyikét, akkor a gombok új funkcióit is meg kell majd szoknod. Nevezetesen egyet bizonyára: a felső nagy gomb csak a felvétel készítésére szolgál, nem az a bekapcsológomb!

Szóval ne vegyél GoPro Hero 5 Black akciókamerát, ha nem akarsz abba a hibába esni mint én:

Annyira megszerettem, hogy szinte nem tudom letenni, notórikus használójává váltam! Megfordult velem a világ: betegesen keresem a témát, amit rögzíthetnék, nem pedig a téma keres meg engem! Már attól félek, hogy extrém körülményeket is bevállalok…

Na most jöttem rá, hogy miért hívják akciókamerának:)


GoPro_HERO5_Black_letsplay_itelet

 

Megvásárolható az AQUA üzleteiben:

 

 

 

Miért ne vegyél GoPro Hero 5 Black akciókamerát! – teszt
4.5 (90%) 70 votes

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 − kettő =