Tech Tech Hírek

Teljesítmény szerint lesznek osztályozva az SD kártyák

Hamarosan új besorolási rendszert kapnak az SD kártyák. A skála az eszközöket az alkalmazások futtatására való alkalmasságuk alapján rangsorolja.

  • egyre többen használják az SD kártyákat alkalmazások futtatására és tárolására
  • az SD Association emiatt új osztályozási rendszert vezet be
  • a kártyák aszerint lesznek csoportosítva, hogy mennyire alkalmasak appok futtatására
  • a legjobb teljesítményű modellek az ‘A1’-es jelzést kapják majd

A könnyebb tájékozódásért

Egy új osztályozási rendszer áll kidolgozás alatt, amely egyértelműen megmutatja majd a felhasználóknak, hogy egy adott SD kártya mennyire alkalmas alkalmazások futtatására. Az újítás bevezetése mögött az a tény áll, hogy egyre elterjedtebb szokás a hordozható készülékek belső memóriája helyett külső meghajtót használni az applikációkhoz. Ez érthető, hiszen az appok SD kártyán történő tárolása, illetve azokról történő futtatása sok esetben gyorsabb lehet, mintha a készülék tárhelyét használnánk. A különböző gyártóktól származó egységek természetesen ilyen téren eltérnek egymástól: vannak kevésbé gyors és direkt erre a célra létrehozott modulok. Az SD Association által megalkotott osztályrendszer ebben segít majd eligazodni.

Még kidolgozás alatt áll

A skála egyelőre félkész állapotban van, hiszen csak az első osztály részletei nyilvánosak. A legjobb csoportot ‘A1’-nek fogják nevezni és – hasonlóan az energiatanúsítványokhoz – az ettől teljesítményben fokozatosan lemaradó osztályokat az angol ábécé betűivel címkézik fel. Az ‘A1’-ről annyit lehet tudni, hogy az ide tartozó kártyáknak legalább 10 MB-nyi adatot kell tudniuk kezelni egy másodperc alatt. Követelmény továbbá, hogy a modulnak legalább 1500-as olvasási és 500-as írási IOPS-szal (Input-output Operations Per Second) kell rendelkeznie. Noha az utóbbi adatok kevésbé ismertek, érdemes lehet megjegyezni őket, mert egy egység teljesítménye nagyban függ tőlük. Ilyen feltételek mellett szinte az összes mai csúcskategóriás SD kártya megkapja majd az ‘A1’-es besorolást. Ezek a modellek annyira gyorsak, hogy a legtöbb alkalmazás gond nélkül futtatható róluk. 

sd-1
Az A1 csoport hivatalos logói a közleményben

Gyors párosítás

Egy másik, talán ismerősebb problémát is megoldhat az új rendszer. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy készülékükhöz milyen SD kártyát válasszanak – teljesen jogosan. A skála címkéi hamarosan a mobileszközök dobozain is megjelennek, így egyértelműen látható lesz, hogy a gyártó milyen sebességű kártyát ajánl a telefon vagy tablet mellé. Tulajdonképpen, ha hasonló csoportjelzéssel ellátott cserélhető meghajtót vásárolunk, biztosan lehetünk benne, hogy az optimális teljesítménnyel és effektivitással operál készülékünk.

 

Teljesítmény szerint lesznek osztályozva az SD kártyák
5 (100%) 2 votes

Szólj hozzá!

hozzászólás