Sport

Vizes-világbajnokság: célkeresztben a műugrók

Míg úszásban és vízilabdában a hazaiak is esélyesek lesznek a nyári budapesti vizes-világbajnokságon, műugrásban nem lesz egyszerű dolga a magyaroknak. A nehéz körülmények közepette edző sportolók helyzetét az ősz óta a Buborék könnyíti meg.

A kínaiakkal, így például Si Tang-maóval így sem lesz egyszerű mit kezdeniük.

Olimpiai sportág, mégis két (Budapest és Szolnok), de inkább egy helyszínen és néhány deszkán űzik az egész országban. A műugrók az elmúlt években igencsak mostoha körülmények között készültek. Éppen ezért élték meg megváltásként, hogy 2013-ban Magyarország nyerte el a 2021-es vizes-világbajnokság rendezési jogát. Akkor biztossá vált, hogy végre megfelelő bázis épül nekik.

Aztán gyorsan változott a helyzet, hiszen visszalépett a 2017-es esemény házigazdája Mexikó, hazánk pedig a helyére ugrott. S ha lehet, ez még szebb jövőt ígért a műugróknak, mert eldőlt: a vártnál évekkel hamarabb épül meg a csodálatos új uszoda.

Noha az elmúlt években is akadtak részsikerek (világverseny-részvétel, Európa-bajnoki érem), a jövő igazán 2017-ben kezdődhet el. Az új létesítményben a műugrók végre egész évben fedett helyszínen, tökéletes körülmények között készülhetnek majd. A vb-re való gyakorlást pedig segíti, hogy novemberben átadták a Margitszigeten a Buborékot. A műugrók korábbi, kinti területét fedték le, így jobbá váltak a körülményeik. A Széchy-uszodában ugyanis működik a habosító rész, amely elősegíti, hogy a versenyzők új ugrásokat tanuljanak.

A maroknyi csapat gőzerővel azon dolgozik, hogy a hazai medencében minél jobb eredményeket érjenek el a magyarok a műugrók között is. Nem lesz azonban egyszerű dolguk, hiszen a világelit látogat el Budapestre.

A krém tagja a kínai Si Ting-mao, aki mára minden idők legsikeresebb műugróinak egyikévé vált. Gyakorlatilag ő a favorit 3 méteren, hiszen egyéniben és szinkronban is olimpiai és világbajnoki címvédő. Bár óvodáskorától kezdve tornázott, öt év után a Kínában hihetetlenül népszerű műugrásra váltott. 2011-ben ő lett az első olyan kínai világbajnok, aki saját klubjában készül, nem a szigorú nemzeti csapat hivatalos edzőprogramjában.

Ő és a többi kitűnő versenyző július 17-én, illetve 19-20-án szerepel egyéni, majd szinkron 3 méteren.

 

 

 

 

Fotó: fina-budapest2017.com/

 

 

 

 

Vizes-világbajnokság: célkeresztben a műugrók
5 (100%) 2 votes

Szólj hozzá!

hozzászólás