Életmód Film

Újabb magyar filmet jelöltek Oscar-díjra

An Oscar statuette is displayed at the "Meet the Oscars" exhibit at Grand Central Station in New York in this February 23, 2011 file photo. The most valuable piece of hardware in Hollywood is the 13-and-a-half-inch (34-cm) golden Oscar statuette, so it is no surprise recipients of the top film honors keep theirs in a variety of safe spots.   REUTERS/Brendan McDermid/Files  (UNITED STATES  - Tags: ENTERTAINMENT)

Az Oscar-jelölés már önmagában is óriási dolog, már ezzel is nyertünk – mondta az MTI-nek kedden Deák Kristóf, a Mindenki című kisjátékfilm forgatókönyvíró-rendezője, akinek alkotását a legjobb rövidfilm Oscar-díjára jelölte az amerikai filmakadémia.

 

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kedden online közvetítéssel hozta nyilvánosságra a legrangosabb hollywoodi elismerés jelöltjeit. Deák Kristóf munkája a rövidfilmek kategóriájában került be az öt jelölt alkotás közé.

“Fantasztikus érzés, hihetetlen élmény” – mondta el telefonon a rendező az MTI-nek, hozzátéve, hogy a stábtagokkal együtt követték a jelölések bejelentését, és örömükben felkiáltottak, amikor a film címe is megjelent a jelöltek között a képernyőn.  

A rendező hangsúlyozta: már azzal is nagyon elégedett volt, hogy filmje bejutott a jelölésre esélyes tíz alkotás közé.

“Nagyon reménykedtünk, hogy végül a jelöltek közé is bekerül, de ezt nem lehetett előre látni, megtettük, amit lehet” – mondta.

A Mindenki univerzális témát tárgyal, a nemzetközi filmfesztiválok közönsége is közel érezte magához a történetet.

deak-kristof-770x470_2

“Remélem, hogy átment a film üzenete. Viszonylag szívhez szóló, befogadható téma, de közben azért vannak olyan rétegei, amiken el is lehet gondolkodni” – fogalmazott a rendező.

Deák Kristóf elmondta, hogy ott lesz az Oscar-díjátadón, már csak az a kérdés, hogy a stábból hányan tudnak vele tartani, hogy együtt ünnepelhessenek, izgulhassanak.

A jelölés a film szempontjából azt jelenti, hogy a Shorts International most a kategória többi rövidfilmjével és az Oscar-jelölt rövid animációs filmekkel együtt Amerikában és több más országban is forgalmazni fogja.

“Ezért sok moziba, sok nézőhöz el fog jutni, ennek örülök a legjobban. Sokan fogják látni méltó körülmények között” – magyarázta a rendező.

Deák Kristóf úgy gondolja, hogy az Oscar-jelölés miatt valószínűleg könnyebb lesz régóta érlelődő terveit megvalósítania.

“Egyelőre azonban még zúg a fejem a sok lehetőségtől” – tette hozzá.

Mindenki_film_2

mindenki1-1_2

A legjobb rövidfilm kategóriában magyar alkotást először 1963-ban jelöltek, a Szabó István rendezte Koncert producere az amerikai Ezra Baker volt. A rövidfilmek között több mint fél évszázad után került ismét a végső győzelemre esélyes öt film közé magyar mű.

A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején, iskolai környezetben játszódik, központi eleme egy rossz pedagógiai modell, egy gátlástalan tanárnő sikerhajhászása, amelyre a film gyerekszereplői adnak csattanós választ. A 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia. Producere a rendező mellett Udvardy Anna volt.

A 89. Oscar-díjátadó gálát február 26-án tartják a hollywoodi Dolby Színházban.

 

 

Forrás: MTI

Újabb magyar filmet jelöltek Oscar-díjra
5 (100%) 2 votes

Szólj hozzá!

hozzászólás