Slider Tech Tech Hírek

Újra divatba jönnek a netbookok?

Tíz éve már, hogy a mini notebookok megjelentek és el is tűntek a piacról, azonban nem csak a divatra igaz, hogy időről-időre megújul. Hamarosan reneszánszát élheti a netbook – láz! 

 

Egy kis történelem 

Talán még emlékeztek a netbook forradalomra, ami 2007 környékén kezdődött amikor az Asus piacra dobta az Eee Pc-t. Az eredeti Eee pc egy 400$-os laptop volt 7 colos kijelzővel, egyszerű processzorral valamint egy igen parányi 4gb-os flash memóriával, ami a HDD-t váltotta fel.

Különösen akkor voltál vagány, ha a főiskolán előkaptad a válltáskádból ezt a parányi szerkezetet. Az Eee PC tudta azt a teljesítményt, amit egy PC, ehhez párosítva a mobilitást, mindezt egy olcsóbb Windows-zal felszerelt laptop áráért. Ez egy kisebb Linuxal felszerelt PC volt, olyasmi mint a  OLPC XO-1, de inkább használhatóbb, mint zavaró. Az akkumulátora nem volt hű de szuper, de azért tovább tudtad használni pár órával, amire más hordozható gép nem volt képes azokban az időkben.

A gép maga imádni való volt, főleg az Asus szlogenje miatt ami úgy szólt, hogy “Szikla szilárd, szívbe markoló”, ami folyton megjelent bootképként akárhányszor bekapcsoltuk a kicsikét.

A következő pár évben, az összes Windows gépekre szakosodott gyártó megcsinálta a saját olcsó, ultra mobilis laptopját. Ha szükséged volt pillekönnyű, kis beruházást igénylő gépre, amin tudtál írni vagy csak Facebookozni, akkor ez volt a megfelelő választás. Az iPad csak 2010-ben jelent meg, és az első generációs MacBook Air is több mint 1500$ kóstált.

A legtöbb netbookot variálható tárkapacitású háttértárral, valamint különböző típusú Windowsokkal kezdték el értékesíteni ami véget vetett a Linux rendszerrel előtelepített gépek pályafutásának.

Az akkumulátoridő is nagyot ugrott, már-már 6-8 órát is kibírtak a notik. Maga a design maradt kicsi és könnyű, viszont a kijelzőméret valamint a klaviatúra gombjai egy kicsit növekedtek, elősegítve a könnyebb és kényelmesebb használatot. De persze mint mindennek a netbookoknak is voltak kompromisszumai.

Az egyik ilyen a minden gépben előforduló Intel Atom kis energiaigényű processzor, ami néha komolyan szenvedett egyszerű több feladatos kezelés (multi tasking) közben. A Windows lassúnak érződött Linuxal felszerelt gépek mellett, de ha egyszer Win specifikus programot kellett használni akkor nem volt mese. (Igen, fel lehetett volna építeni egy dual-boot-os rendszert, amin egyszerre van Linux és Windows is, de ez több időt és munkát vett volna igénybe, mint amit a 400$-os gép ért).

 

Beszéljünk egy kicsit a GPD Pocketről

Biztosan egy nosztalgikus visszaesés lehet a netbookszerelmesek részére, ami egyrészről jó másrészről nem olyan jó dolog. Visszahozza a kis méretet, a hosszú üzemidőt, a relatíve alacsony árcédulát, valamint egy teljes értékű operációs rendszert, ami akár Ubuntu Linux is lehet. Ha minden jól működik akkor lehet neki igazi rajongótábora is.

 

Nézd milyen kicsi ez a 400$-os laptop! NAGYON KICSI

A mai gépek pedig még kisebbek mint valaha. De néhány újabb kis gép még a többi kisgépnél is kisebb. Ebben az esetben a GPD Pocket-ra gondolok, ami egy összekalapozott pénzből létrejött kütyü ami első ránézésre egy kisgyerekeknek szánt játéknak tűnik, DE ez egy teljes értékű Windows 10-es laptop. A Pocket a GPD vállalat második miniatürizált Windows-os laptopja ami, ha specifikációit nézzük, igen remekül sikerült. Méreteit tekintve mindössze 18 centiméter hosszú és kicsivel több mint 10.5 centiméter széles, plusz kerítettek helyet egy 7 inches Full HD felbontású kijelzőnek. A rendszerért egy Intel Atom x7-z8700 processzor felel melyhez 4Gb RAM társul, ami nem olyan szörnyű specifikáció egy mai laptophoz mérve.

A portokat nézve meglepődünk mennyi minden fér bele, egy ilyen apró készülékbe. kapunk egy sztenderd usb 3.0 és egy USB-C típusú csatlakozót, egy HDMI bemenetet, valamint egy 3.5m -es jack csatlakozót is. Operációs rendszert tekintve vannak alternatívák, választható Windows-al valamint Ubuntu-val. Az üzemidőről azt állítja a gyártó, hogy akár 12 órán keresztül is ki tud szolgálni bennünket a készülék.

q_100_2

Kis mérettel párosul a kicsi ár, a GPD Pocket az Indiegogo-n jelenleg 400$-ért beszerezhető. Mint minden kalapozós projektnél, itt is van rizikó a támogatással kapcsolatban, de GPD előzetes tapasztalatát a piacon akkor nem lesz okunk az aggodalomra.

Újra divatba jönnek a netbookok?
5 (100%) 4 votes

Szólj hozzá!

hozzászólás