Slider Tech Tech Hírek Tech Újdonság

18:9-es képarányú kijelzővel érkezik az LG G6

Hosszas várakozás után az LG végre lerántotta a leplet új mobiljáról, a 18:9-es képarányú, egyedi G6-ról.

  • hivatalosan is bemutatásra került az LG új mobilja, a G6, Android 7.0 Nougat operációs rendszerrel
  • a víz- és porálló telefon 18:9-es képarányú, lekerekített sarkú kijelzővel rendelkezik, melynek hála egy kézben is könnyen használható
  • a hátlapon az ujjlenyomat olvasó mellett egy dupla kamerás, 13 megapixeles rendszer található
  • a 3300 mAh-s akkumulátor vezeték nélkül is tölthető; a számítási feladatokat egy Snapdragon 821 végzi
  • 32 GB tárhely és 4 GB memória került a G6-ba – előbbi 2 TB-ig bővíthető
  • az árazás egyelőre ismeretlen

 

Már régóta tudni lehetett, hogy a mai napon bemutatkozik majd az LG G6. Azonban a várakozásokkal ellentétben a telefon nem csúcskategóriás konfigurációjával hódít, hanem egyedi dizájnjával és (elméletileg) kedvező árával igyekszik lenyűgözni a nagyközönséget. Az már ránézésre látható, hogy a cég egy olyan telefont alkotott meg, amelyet egy kézben is könnyedén használhatunk, de nem kell lemondanunk a nagy kijelző előnyeiről.

 lgg6-1

Ötletes megoldás, különleges kijelző

Az LG mérnökeinek mindezt két remek megoldással sikerült elérniük. Egyrészt a lehető legkisebbre csökkentették a keretek vastagságát, ami nem csak hasznos, de  közben prémiumérzetet is kölcsönöz a készüléknek. Másrészt a G6 egy 18:9-e oldalarányú kijelzőt kapott, tehát a panel kétszer olyan magas, mint amilyen széles. Az 5,7 hüvelyk átmérőjű LCD-képernyő 2880 x 1440 pixeles felbontású, így minden kép tűéles. Mint ahogyan a váz, úgy a kijelző sarkai is le lettek keretíve. Ezek mértéke ugyan nem arányos, de az eltérés szükséges, hogy a felhasználó ne veszítsen el értékes képpontokat.

 

Divatos IP68

A G6 viszont nem mondható vékonynak a maga 7,9 mm-es vastagságával. Persze ez annyira nem zavaró, hiszen zászlóshajóhoz méltóan a váz fémből és üvegből készült. Ez egy IP68-as minősítést is garantál az eszköz számára, vagyis a G6 szinte teljesen víz- és porálló. Ha pedig az ellenállóképesség került szóba, akkor meg kell említenünk, hogy a kijelző lekerekített sarkai nem csupán a dizájn elemei – célt szolgálnak. Nelkülük ugyanis a sarkok túl közel lennének a telefon széléhez; ez pedig ütődés esetén veszélyes lenne a panelre nézve.

lgg6-2

Dupla kamera, kiváló szoftverrel

Napjainkban egy okostelefonnal szemben alapkövetelmény, hogy jó képeket készíthessünk vele. Ezt a G6 dupla kamerás kialakításával biztosítja, amit a G5-ös elődtől vett át. Az egyik hátlapi lencse a normál, a másik pedig a széles látószögű képekért felel. E modulok 13 megapixeles felbontásúak, míg az előlapi egység maximálisan 5 megapixeles fotók készítésére képes. Optikai képstabilizáció ám csak a normál hátlapi kamerában van. A kamera szoftvere ellenben lenyűgöző: a 18:9-es képarányú kijelző minden pixele ki van használva fotózás közben. Például, ha 1:1-es fotót készítünk, az előzőt azonnal összevethetjük vele, mivel a rendszer beilleszti a frissen készült alá.

 

Mit jelent a 18:9-es képarány a Nougat esetében?

Ha pedig az operációs rendszernél (Android 7.0) tartunk, érdemes kiemelni, hogy a vállalat a mobil minden egyes szegmensét alaposan megtervezte. Egy képernyőn tekinthetjük meg példának okáért a naptárat és a leveleket. Az egységes megjelenéshez az LG saját algoritmusa is hozzájárul, amely minden app ikonját átalakítja, hogy illeszkedjenek a szoftver dizájnjába. A G6 egyébként a Google Assistant nevű digitális segéddel rajtol, ami hatalmas előny lehet a konkurenciával szemben. Hátrány viszont, hogy a 18:9-es képarányú kijelző megzavarhat néhány alkalmazást, melyek furcsán viselkednek a különös felbontás alatt. Míg a Twitter vagy Facebook akadály nélkül üzemel, addig a Netflix vagy a YouTube gondokba ütközik a videók megjelenítésekor: azokat fekete kerettel jelzik ki.

 lgg6-3

A motorháztető alatt

Az üzemidő egyébként meglepően jó, hála a 3300 mAh-s akkumulátornak. Ez USB-C porton keresztüli gyorstöltéssel nagyjából másfél óra alatt tölthető fel teljesen. A vízálló borítás miatt az akkumulátor nem vehető ki, de cserébe vezeték nélkül is tölthető. A telefonban egy Snapdragon 821 dolgozik, ami ugyan nem a legújabb processzor, de ettől még erős. Európában és az Egyesült Államokban 32 GB tárhely jár a mobilhoz, amit egészen 2 TB-ig bővíthetünk microSD kártyával. A G6 továbbá 4 GB RAM-ot kapott. Extraként az ujjlenyomat olvasó hozható fel, amit már a korábbi eszközökhöz hasonlóan a hátlapon találhatunk.

 

Még várnunk kell az árcédulára

Sajnos az árazás nem derült ki, de az LG azt nyilatkozta, hogy a G-szériát felsőközépkategóriás telefonnak szánják. Ebből az következik, hogy valószínűleg nem kell majd csillagászati összegeket letennünk a G6-ért cserébe. A fekete, fehér és platinum színben elérhető eszköz elérhetőségéről még nincs információ, de hamarosan további tájékoztatásra számíthatunk.

 

18:9-es képarányú kijelzővel érkezik az LG G6
4.8 (95%) 4 votes

Szólj hozzá!

hozzászólás