Slider Tech Tech Hírek Tech Újdonság

2018 elején jönnek a Ryzen-processzorok utódjai

Már csak egy évet kell várnunk a ‘Pinnacle Ridge’ kódnéven futó AMD-processzorok érkezésére, amelyek talán még olcsóbbá tehetik a piacot.

  • az AMD vezérigazgatója elárulta, hogy már jövő év első felében elrajtolhat a vállalat következő CPU-nemzedéke
  • a ‘Pinnacle Ridge’ modulok Zen 2-es architektúrán fognak alapulni és 5-15%-kal lehetnek gyorsabbak a Ryzen-modelleknél
  • ez a hatás főleg játékoknál lesz kiemelkedő
  • a gyártó igyekszik még olcsóbban piacra dobni az új CPU-kat

Az AMD már dolgozik a következő családon

Még szinte el sem ült a por az AMD Ryzen-processzorainak megjelenése körül, máris felröppentek az első pletykák a következő generációs modellek megjelenéséről. Egy Reddit AMA (Ask Me Anything) esemény keretein belül ugyanis nem más, mint a vállalat vezérigazgatója, Lisa T. Su elárulta, hogy a gyártó már dolgozik a ‘Pinnacle Ridge’ kódnevű új CPU-kon. Noha csak kevés lényegi információ derült ki a fórumon az AMD új egységeiről, az nyilvánvalóvá vált, hogy a modulok már 2018 első fejében a boltok polcaira kerülhetnek.

amdpinnacleridge-1

Kis lépés az IPC-értéknek

Egyelőre csak néhány dolgot lehet tudni az új eszközökről. Annyi biztos, hogy a Ryzenhez hasonlóan, a jövő nemzedékének tagjai is a Zen-architektúrára fognak épülni. A jövőre debütáló processzorok fejlesztése az IPC (Instructions per Clock) köré fog épülni, ami tulajdonképpen az elvégzett feladatok számának növelését jelenti. A Ryzen jelenleg 40%-kal jobb teljesítményt garantál az AMD korábbi architektúrájánál, a Bulldozernél. Ennél az új készülékekben használatos Zen 2 jóval kisebb előrelépést jelent majd; mindössze 5-15%-os növekedésre érdemes számítani.

amdpinnacleridge-2

Hatalmas ugrás a játékoknak

Ellenben az IPC-érték e halvány növekedése hatalmas lökést adhat a játékoknak, hiszen egy 60 FPS-el futó játék esetében igenis számít az a plusz 5-10 képkocka másodpercenként. Su elmondása szerint egyébként az AMD-nél nagy erőkkel folyik a munka a Zen 2-es ‘Pinnacle Ridge’ CPU-kon, melynek végső célja egy még olcsóbb kínálat megteremtése lesz. Azoknak viszont, akik most szeretnék felújítani számítógépüket, nem feltétlenül érdemes egy évet várniuk az úgy család megérkezésére, hiszen az AMD kínálata így is elég széles spektrumot fed le.

 

2018 elején jönnek a Ryzen-processzorok utódjai
5 (100%) 1 vote

Szólj hozzá!

hozzászólás