Játék Slider Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Az első pillantás a Meta 2 AR-headsetre

A napokban a fejlesztők hozzájutnak a Meta 2 AR-headset első példányaihoz és megkezdik a fejlesztést a holografikus platformra.

 

  • a fejlesztők számára megkezdődött a Meta 2 headset kiszállítása
  • a saját operációs rendszerrel működő szemüvegre egyelőre semmilyen tartalom nem elérhető, ám a következő hónapokban ez megváltozik majd
  • a Meta 2 kijelzője 90 fokos látószöggel és 2550 x 1440 képpontos felbontással rendelkezik
  • a szemüveg 949 dolláros áron rendelhető elő

 

Már tavaly bemutatkozott a Meta 2 headset, ami az AR-termékek egyik leglátványosabb darabjának bizonyult – noha akkor még csak egy prototípust láthatott a nagyközönség. Most ellenben megkezdődött a szemüveg végleges változatának kiszállítása a fejlesztők számára, így végre mi is láthatjuk, hogy mit várhatunk a kiterjesztett valóságot (Augmented Reality) garantáló Meta 2-től.

 

Az igazi HoloLens-konkurens

A Meta rengeteg munkát fektetett a Meta 2 névre keresztelt készülék elkészítésébe. Először is saját operációs rendszert készítettek, hogy a lehető legideálisabb programozói környezetet biztosítsák a kiterjesztett valóságra fejlesztő csapatok számára. Viszont nem csak a szemüveg technikai háttere érdekes, hanem a kialakítása is. A vállalat meglehetősen érdekes formát választott az eszköz számára, ám úgy tűnik, hogy a modellt a tesztelők kényelmesnek találták a furcsa megjelenés ellenére. Az Engadget szerint a rivális Microsoft HoloLensnél is stabilabb headsettel van dolgunk, ami memóriahabos bélésének köszönhetően akár órákon át is viselhető.

 

Így kellene kinézni az AR-nek

Ráadásul a Meta 2 valódi és teljes AR-élményt nyújt a legtöbb konkurens készülékkel szemben. Ennek több oka is van. Egyrészt, a kijelző óriási, akár 90 fokos látószögben képes megjeleníteni a képet. Ez háromszorosa a HoloLens 30 fokos látószögének. Mindez azt eredményezi, hogy a Meta 2-vel érzékelt képek jobban kitöltik a teret, amivel élethűbbé válik az élmény. Ennek ára a folyamatos számítógépes összeköttetés igénye: így a Meta 2 csak vezetékesen tud működni. Másrészt azonban a gép kijelzője tűéles, 2550 x 1440 pixeles felbontású, ami éppen elég ahhoz, hogy a képpontok közti rések láthatatlanok maradjanak.

meta2headset-1

A hangzás a gyenge láncszem

Sajnos viszont a Meta 2 sem hibátlan. A legnagyobb probléma a hanggal van. A headset ugyanis négy hangszórót tartalmaz, de mindegyik a magas frekvenciákra van limitálva, ami kellemetlen, mesterséget hangzást kölcsönöz a készüléknek. Ryan Pamplin, a Meta eladásokkal kapcsolatos részlegének alelnöke elismerte a hibát és arról biztosította az érdeklődőket, hogy a vállalat ki fogja javítani a felszínes hangzást. Arról nem esett szó, hogy teljesen új hangszórók kerülnek majd a gépbe vagy csak a meglévő példányok lesznek feljavítva. Ám az kétségtelen, hogy a gondot orvosolni kell; legfőképp azért, mert egy fül- vagy fejhallgató használata szinte lehetetlen a Meta 2 viselése közben.

 

Fókuszban a vállalati szektor

Egyelőre még nem várhatunk sokat a headsettől, mivel még semmilyen alkalmazás vagy játék nem elérhető rajta. Ez azonban hamarosan megváltozik, hiszen a napokban kapják meg a fejlesztők az első darabokat. A jövőben tehát mindenféle tartalommal bővülhet a kínálat a jelenlegi látványos prezentáción kívül. A Meta 2 már most előrendelhető 949 amerikai dolláros áron, ami átszámítva nagyjából 280 ezer forintnak felel meg. Ez az összeg tovább fog emelkedni, amint elkezd tartalommal feltöltődni a platform. Így tehát egyértelmű, hogy a Meta leginkább az üzleti szegmensben kíván partnerekre szert tenni és még évek kérdése, hogy a fogyasztói piacot is célba vegyék a Meta 2-vel (vagy Meta 3-mal).

 

 

Az első pillantás a Meta 2 AR-headsetre
5 (100%) 1 vote

Szólj hozzá!

hozzászólás