Slider Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Már úton van az Android O

A Google elérhetővé tette a fejlesztők számára az Android O előnézeti bétáját, ami számos újítást tartogat majd a felhasználók számára is.

 

  • már letölthető az ‘Android O Developer Preview’
  • a rendszer bétája a fejlesztőket célozza, de azért számos újítást is tartalmaz az átlagfelhasználók számára is
  • jelentős átalakításon esett át többek között az értesítés-kezelés és a Beállítások alkalmazás
  • egyelőre nem tudni, mikor jön a végleges változat

 

Fókuszban a fejlesztők

Miközben még csak elterjedőben van az Android 7.0-ás és a kevéssel frissebb 7.1-es operációs rendszer, már meg is érkezett a következő változat fejlesztői bétája. Az Android N utódjáról még ellenben nagyon kevés konkrétumot lehet tudni, hiszen csak az alkalmazások készítői számára tartogat fontosabb újdonságokat a letölthető ‘Android O Developer Preview’. A fejlesztői bétát egyébként bárki beszerezheti, azonban nem fog látványos változásokat tapasztalni, hiszen a rendszer e változata a fejlesztői réteget célozza. Minden bizonnyal a jelenleg elérhető funkciók és újítások – egyelőre szegényes – listáját a Google a végső verzió kiadása előtt tovább fogja bővíteni.

 

androido-1

 

Megújul az értesítés-kezelés

Persze ettől még bőven van miről beszámolni. Az Android O-ban például már 15, 30 és 60 percre némíthatjuk egy alkalmazás értesítéseit, ha az értesítési központban (Notification Center) található paneljét lassan jobbra vagy balra húzzuk. Ráadásul a fejlesztők mostantól egyéni színt adhatnak a fontosabb értesítésekhez, hogy azok jobban megragadják a felhasználók figyelmét. Sőt, az értesítéseket majd csoportokba lehet rendezni – ezt azonban egyelőre nem lehet kipróbálni, mivel egyetlen app sem támogatja a megoldást. Ellenben látványosan megújult a Beállítások (Settings) alkalmazás, ami mostantól teljesen fehér háttérrel rendelkezik; az opciók pedig ikonokkal ellátott kategóriákba lettek gyűjtve.

 

androido-2

 

Fontos felületi változások is várhatók

Megváltoztak a navigációs panel (Navigation Bar) átrendezési módszerei is. A zárolási képernyő (Lock Screen) pedig már lehetővé teszi, hogy egyéni parancsikonokat adjunk a kijelző két alsó sarkába. Elvileg egyes eszközön már egy témaválasztó (Device Theme) is megjelent, amivel a Windows 10 Mobile-hoz hasonlóan sötét és világos rendszerséma között választhatunk. Ezeken kívül természetesen számos más apróbb rendszerszintű és fejlesztőknek szánt újítás is érkezett, melyek teljes listája hamarosan elérhető lesz a Google oldalán. Azt még egyelőre nem tudni, hogy mikor érkezik meg a végleges Android 8.0 O.

 

Már úton van az Android O
5 (100%) 1 vote

Szólj hozzá!

hozzászólás