Játék Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Megérkezett az AMD Radeon Vega Frontier Edition

Már megrendelhető az AMD által régebben beharangozott Radeon Vega Frontier Edition névre keresztelt kiadása.

  • az AMD ígéretéhez híven elindította a Radeon Vega Frontier Editiont
  • kiderült, hogy a léghűtéses változat körülbelül 273 ezer forintba, a folyadékhűtéses kiadás pedig nagyjából 410 ezer forintba fog kerülni
  • a specifikációk alapján úgy tűnik, hogy egyszerre szánják a játékosoknak és a fejlesztőknek
Komoly videokártya: ár és erő terén is

Az AMD korábban bejelentette, hogy újgenerációs videokártyáit valamikor június végén fogja piacra dobni. Minden jel arra mutat, hogy a gyártó betartja ígéretét: a napokban ugyanis megrendelhetővé válik a Radeon Vega Frontier Edition névre keresztelt VGA. A eszközről egyúttal több technikai specifikáció is napvilágot látott, így végre nem pletykákból kell következtetnünk a modellek konfigurációjára.

Az egyik legfontosabb információ természetesen az árazás. Mint kiderült, a standard, léghűtéses változat 999 amerikai dolláros (azaz körülbelül 273 ezer forintos), míg a folyadékhűtéses rendszerrel felszerelt darab 1499 dolláros (tehát hozzávetőleg 410 ezer forintos) áron lesz megvásárolható. Az 5K és 8K felbontást is támogató komponens tartalmazza az AMD saját gyártású FreeSync technológiáját, de emellett bekerült a TrueAudio Next kompatibilitás is.

vegafrontier-cikk

Kinek szánja a gyártó?

A 2048 bites interfésszel rendelkező modellek akár 13,1 és 26,2 TFLOP-os teljesítményre is képesek lehetnek, amihez nagyban hozzájárul a 16 GB-nyi, HBC típusú memória. A nagy sávszélességű (egészen pontosan 483 GB/másodperc) VRAM 945 MHz-en üzemel. A számítási feladatokért a 64 nCU-val felszerelt, 4096 szálprocesszoros GPU felel, ami persze az AMD új, Vega-architektúráján alapul. Ezt figyelembe véve nem meglepő a nagyjából 300 W-os fogyasztás.

A leírás alapján viszont nehezen meghatározható, hogy pontosan kiknek is érdemes beruházni a kártyára. A kék festés az eddigi tapasztalatok alapján arra utal, hogy a célközönség a professzionális szegmens. Ellenben a gyártó bemutatott egy dupla-módú (Dual-Mode) drivert is, amivel a kártya átkapcsolható a játékokhoz szükséges számítási módba. Egyelőre tehát kérdéses, hogy az AMD gamer kínálatának csúcsát ez a modell jelenti-e, vagy érkezik-e egy erősebb Radeon RX Vega a játékosoknak dedikálva.

Megérkezett az AMD Radeon Vega Frontier Edition
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás