Slider Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Ilyen lesz a Nokia új zászlóshajója

  • a HMD Global által tervezett, kétkamerás rendszerrel felszerelt Nokia 8 július 31-én debütál majd
  • a készülékről még kevés konkrétumot tudni, ám a kiszivárgott információk alapján felsőkategóriás eszközre számíthatunk
  • kérdés, hogy a robosztusabb dizájn megállja-e a helyét az egyre lenyűgözőbb megoldásokkal szemben

A Zeiss támogatásával jön a Nokia 8

Nokia márka viharos napjainak – úgy tűnik – végre vége. Miután a Microsoft átvette a Lumia-szériát az eredetileg finn gyártótól, az eltűnt szem elől. Hosszú hónapokig semmit sem lehetett tudni, de végül kiderült, hogy a HMD Global nevű cég kapta meg a jogot Nokia-telefonok készítésére. A vállalat közzétette, hogy több új készüléket is piacra fog dobni; 2017 első hónapjaiban pedig valóban megérkezett a Nokia 3, az 5 és a 6.

Míg az első egy belépő szintű eszköz, addig a másik kettő a középkategória alsóbb szegmenseit képviseli. Ebből kifolyólag nyilvánvaló volt, hogy úton van egy felsőkategóriás zászlóshajó is. Ennek érkezéséről keveset lehetett sejteni, de néhány hete a HMD Global bejelentette, hogy kizárólagos partnerséget kötött a Zeiss-szel. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben a gyártó professzionális kameralencséit csak a Nokia-telefonokon látjuk majd viszont.

 
 

Heteken belül megérkezik

Röviddel ezután arra is fény derült, hogy a Nokia 8 néven fejlesztett zászlóshajó július 31-én fog bemutatkozni a nagyközönség előtt. Lassan elkezdtek szivárogni a mobil konfigurációi: nyilvánosságra került például, hogy a készülék kétkamerás rendszerrel fog üzemelni, amely természetesen a Carl Zeiss 13 megapixeles lencséivel készül. Arról ellenben nem tudni, hogy az előlapi kamera esetében mire számíthatunk.

Hardveres specifikációk terén említésre méltó az 5,3 inch-es, 2560 x 1440 képpontosra tippelt kijelző, ami finoman a keretre hajlik. Az elegáns vázban továbbá elvileg egy Qualcomm Snapdragon 835-ös processzor fog dolgozni, amit 4 vagy 6 GB memória egészít majd ki. A háttértár mérete a legtöbb forrás szerint 64 GB lesz, aminek bővíthetősége egyelőre ismeretlen. Az mindenesetre ennyiből is látható, hogy valóban felsőkategóriás komponensekkel lesz dolgunk.

 
 

Megállja majd a helyét?

nemrég kiszivárgott képek alapján a Nokia 8 megőrzi majd a márkától megszokott erőteljes, robosztus kialakítást, ami ugyan látvány terén elmarad a rivális készülékektől, ám ellenállóképesség terén valószínűleg kiemelkedő marad. A vastagabb ház többek szerint egy nagyobb akkumulátort is rejt, ami a letisztult Android 7.1 Nougat operációs rendszerrel karöltve páratlan üzemidőt garantálhat a HMD Global mobiljának.

A kérdés már csak az, hogy az elvileg kék, arany és ezüst színekben érkező telefon mennyire fogja megállni a helyét a konkurensek modelljeivel – például a Galaxy S8-cal, vagy az LG G6-tal – szemben. Erre viszont csak akkor lehet majd válaszolni, ha hivatalossá válik a pár héten belül debütáló eszköz ára. Ha a gyártó egy ilyen konfiguráció mellett képes lesz alacsony árcédulával kiadni a Nokia 8-at, a készülék hatalmas sikert érhet el.

Ilyen lesz a Nokia új zászlóshajója
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás