Slider Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Mesterséges intelligenciát kap a HoloLens 2

A Microsoft bejelentette, hogy a következő kevert valóságon alapuló headsete mesterséges intelligenciával fog dolgozni.

 

  • a HoloLens 2 HPU-ja (vagyis a vizuális információkat feldolgozó egysége) mesterséges intelligenciával fog működni
  • ez jelentősen felgyorsítja majd a szemüveg működését, ami egy késés nélküli felhasználói élményt eredményez
  • a headset legkorábban 2019-ben debütálhat, ezért az árazása és a specifikációi addig ismeretlenek maradnak

 

Mesterséges intelligencia a gyorsabb élményért

A mai napon a redmondi vállalat közzétette, hogy a következő kevert valóságra (MI, Mixed Reality) alapuló szemüvege tartalmazni fog egy olyan chipet, ami mesterséges intelligenciával dolgozik. Ezen egységnek az lesz a feladata, hogy headset többi komponensével együttműködve elemezze a beérkező vizuális adatokat. Ennek hála a készüléknek nem kell majd feltölteni a felhőbe az adatokat a korábbi HoloLensszel ellentétben.

Így az eszköz jelentős mennyiségű időt spórol meg és jóval gyorsabb lesz elődjénél. Látható tehát, hogy a mesterséges intelligencia nem csupán egy divatos fogalom, hanem egy valóságban is működő és érezhető fejlesztés, ami kényelmesebbé teszi a mindennapokat. Erre jó példa a folyamatos internetkapcsolat igényének hiánya a HoloLens 2 esetében. Az új modellt ugyanis nem hagyják el adatok vezeték nélküli hálózaton – emiatt nincs is szükség hálózatra.

hololens2-1

Megújul a HPU

A mesterséges intelligencia felhasználása két csoportra bontható. Beszélhetünk egyrészt olyan neurális hálózatokról, mint a Facebook és a Google által fejlesztett, kevés erőforrást igénylő megoldások. Másrészt említhetjük az ARM és a Qualcomm által készített processzorokat, amelyek sajátos architektúrával és szoftveres háttérrel gyorsítják fel a hagyományos CPU-kat. A Microsoft esetében is ez utóbbiról lesz szó.

A mesterséges intelligenciával készült chip a HoloLens 2-ben egy speciális egységbe kerül, melynek neve HPU (Holographic Processing Unit) lesz. Ez lesz felelős a headset kamerája által érzékelt vizuális információk helyszíni és azonnali feldolgozásáért. Ez azt jelenti, hogy a számítások nem a felhőben tárolt adatok alapján, a távolban történnek, hanem a fejünkön lévő szemüveg belsejében. Így gyakorlatilag egy késés nélkül működő holografikus felületet kapunk eredményül.

hololens2-2

Számos újításra számíthatunk

Magáról a headsetről még nagyon keveset lehet tudni. Annyi már biztos, hogy lesznek benne fejmozgást követő szenzorok, infravörös és hagyományos kamerák. Természetesen kalkulálhatunk jobb hardveres összetétellel is, vagyis például 4 GB-nyi RAM-mal és akár 128 GB-os háttértárral. A Microsoft elárulta, hogy szeretné még könnyebbé és kényelmesebbé tenni a modellt, pedig már az első HoloLens sem volt olyan robosztus a maga 0,58 kg-os súlyával.

A cég hangsúlyozta, hogy a legfőbb célja növelni a látószöget, ami az eredeti modell esetében először 40 fok körül mozgott. Azt még nem tudni, hogy pontosan milyen javulásra számíthatunk, de minden bizonnyal elfeledkezhetünk a szűkös betekintési szög által okozott kellemetlen élményről. A HoloLens 2 ára egyelőre ismeretlen és 2019 elejéig ez nem fog változni, ugyanis legközelebb két év múlva jelenhet meg a készülék.

Mesterséges intelligenciát kap a HoloLens 2
5 (100%) 1 vote

Szólj hozzá!

hozzászólás