Játék Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Bemutatkozott a tizennyolc magos Intel Core i9 7980XE

Az i9-es széria legújabb tagja, az 513 ezer forintos, tizennyolc magos, brutális erejű és konfigurációjú i9 7980XE szeptember 25-től lesz kapható.

 

  • az i9-es széria legerősebb modellje az Intel Core i9 7980XE lesz, ami tizennyolc maggal rendelkezik majd
  • a Turbo Boost 3.0-val kiegészített chip szeptember 25-től lesz elérhető 513 ezer forintos áron
  • alap órajele 2,6 GHz lesz, ami akár 4,2 GHz-re is képes felpörögni – egyes magok pedig 4,4 GHz-es sebességre is képesek lesznek
 

Felfoghatatlan erő az i9 csúcsán

Immáron hivatalos az Intel Core i9-es sorozat ékkövének, vagyis az i9 7980XE névre keresztelt processzorának konfigurációja. A gyártó ma bejelentette, hogy a chip pontosan milyen specifikációkkal lesz elérhető. A megjelenés dátuma is nyilvánossá vált: az érdeklődők szeptember 25-től juthatnak hozzá az első darabokhoz. Az is kiderült, hogy a modell 2 000 dollárba (tehát nagyjából 513 ezer forintba) kerül majd.

Ennyi pénzért cserébe viszont semmiből nem szenvedünk hiányt. A készülék alap órajele 2,6 GHz lesz, ami a Turbo Boost 2.0 technológiának köszönhetően 4,2 GHz-re képes felgyorsulni. Ha ez nem lenne elég, akkor a Turbo Boost 3.0 használatával a két leggyorsabb mag 4,4 GHz-en is képes pörögni. Ez azt jelenti, hogy az egyszálas feladatok (például játékok futtatásának) végrehajtása sem jelent gondot a CPU-nak.

i9-7980xe-cikk

 

Az egyetlen gát a hűtési technológia

Az Intel minden bizonnyal azért döntött úgy, hogy a legerősebb processzorának alap órajele 3,0 GHz alatt lesz, mivel az órajelek alacsonyan tartása ennyi mag esetében fontos szempont. A modulok ugyanis nagyon gyorsan túlmelegedhetnek a túlzottan magas alap órajel mellett, még folyadékhűtéses kialakítással is. A magok eltérő sebessége ellenben megoldhatja a problémát, vagyis a készülék játékok esetében is megállja a helyét.

Az viszont kétségtelen, hogy az i9 7980XE hatalmas ereje elsősorban a nagyobb számítási kapacitást igénylő folyamatok elvégzésekor lesz érzékelhető. Természetesen a végleges tesztekre még várnunk kell az őszi megjelenésig, ám az Intel megmutatta, hogy mire lesz képes az eszköz: a Cinebench R15 tesztjén egy NVIDIA GTX 1080 Ti-vel karöltve több mint 3200 pontot kaphatunk eredményül.

 
Bemutatkozott a tizennyolc magos Intel Core i9 7980XE
5 (100%) 1 vote

Szólj hozzá!

hozzászólás