Játék Slider Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Elkészült a világ első 480 Hz-es monitora

Immáron hivatalos: sikeresen legyártották a világ első működőképes, 480 Hz-es frissítési frekvenciájú monitorának prototípusát.

 

  • a ZisWorks sikeresen előállította a világ első, Full HD felbontáson 480 Hz-es sebességre képes monitorát
  • a készülék 4K felbontás mellett a 120 Hz-es frekvenciát is tudja tartani
  • az eszköz heteken belül készen állhat a tömeggyártásra és legalább 166 ezer forintos áron lehet majd előrendelni

 

Újabb duplázódás a monitorok specifikációban

Kétségtelen tény, hogy a fejlődés a számítástechnika elengedhetetlen faktora. Azonban minden elképzelést felülmúl az a monitor, amelyet Blur Busters csapatának sikerült tesztelnie. A csoport egy olyan prototípust kapott ugyanis kézhez, ami Full HD (vagyis 1920 x 1080 pixeles) felbontás mellett 479,81 Hz-es frissítési gyakoriságra képes. Ez azt jelenti, hogy a készülékkel valóban láthatjuk a 480 képkocka/másodperces sebességet.

Ha ez nem lenne elég, az eszköz emellett képes a 120 Hz-es frekvenciára is 4K (tehát 3840 x 2160 képpontos) felbontáson. A projekt ráadásul olyan előrehaladott állapotban tart, hogy a bátrabbak már elő is rendelhetik az első példányokat. A tervek szerint a képernyő heteken belül készen állhat a tömeggyártásra – már csak az utolsó tesztek és a végső simítások várnak a tervezőcsapatra.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Mit jelent majd 480 Hz-en játszani?

Ebben a fázisban természetesen még nem lehet tudni, hogy milyen áron válik majd elérhetővé az eszköz. Az igazi kérdés az marad, hogy meg fogja-e érni a árát. A 480 Hz-es sebesség ugyanis érzékelhetően gyorsabb és simább a 240 Hz-es frekvenciánál, ám közel sem akkora a különbség, mint 60 Hz és 144 Hz között. A felmérések alapján a legtöbb játékos a 60 Hz-es paneleket részesíti előnyben, vagyis a 480 Hz-es modellek befutása a távolibb jövőbe datálható.

Ellenben megkérdőjelezhetetlen, hogy a ZisWorks által elkészített prototípus hatalmas előrelépés a megjelenítési technika területén. Akik komolyan érdeklődnek a végleges változat iránt, azoknak legalább 640 dolláros (166 ezer forintos) árcédulára kell számítaniuk. Az elérhetőség régióiról egyelőre nem tudni, de szinte biztos, hogy csak az Egyesült Államokban lesz beszerezhető a készülék.

 

Elkészült a világ első 480 Hz-es monitora
5 (100%) 1 vote

Szólj hozzá!

hozzászólás