Játék Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Apró GTX 1080-as kártyát készít a Gigabyte

A Gigabyte legújabb GTX 1080-as videokártyája mindössze 169 mm hosszúságú lesz, amivel a legkisebb PC-kbe is gond nélkül beszerelhető.

 

  • hamarosan érkezik a Gigabyte új videokártyája, a GeForce GTX 1080 Mini ITX 8G, ami csupán 16,9 cm hosszú lesz
  • a készülék hűtéséről egy 90 mm-es ventilátor gondoskodik, ami azonnal kikapcsol, ha a VGA-t nem éri terhelés
  • az eszköz nagyjából 154 ezer forintos árazást kaphat, ám a megjelenés részletei egyelőre ismeretlenek

 

Tovább zsugorodhatnak a Mini ITX PC-k

Az NVIDIA már komoly előrelépéseket tett a kisebb VGA-k megalkotása felé a Max-Q technológia létrehozásával. Ennek hála a gamer notebookok vastagsága sosem látott mértékben csökkent – erre a legjobb példa az ASUS ROG Zephyrus, ami ugyan külsőre egy pengevékony ultrabook, ám a vázában egy GTX 1080-as chip üzemel. Nem meglepő tehát, hogy a zsugorodás az asztali gépeket is elérte. A Zotac például idén jelentette be a 8,3 inch-es  (vagyis nagyjából 21 cm-es) GTX 1080 Ti VGA-ját. 

Gigabyte most úgy döntött, hogy tovább csökkenti a méreteket és még kisebb PC-k megalkotását teszi lehetővé. Bemutatásra került a GeForce GTX 1080 Mini ITX 8G, ami egy mindössze 6,7 hüvelyk (azaz nagyjából 16,9 cm) hosszú GTX 1080-as videokártya. A modell így 5 inch-csel (úgy 12,7 cm-rel) rövidebb, mint egy eredeti verzió. Mindezt a speciális kialakítása teszi lehetővé, melynek középpontjában természetesen az apró ventilátor áll.
gigabyte180mini-cikk

Tökéletes hűtéssel

Mini ITX 8G három rézalapú csövet és egy 90 mm-es ventilátort használ. Utóbbi úgy lett megtervezve, hogy a lapátok kis felületük ellenére is maximális hűtést garantáljanak. A modul működése ráadásul félpasszív; a forgás azonnal leáll, amint a kártya terhelése lecsökken. Ez nem csak az élettartamot növeli, de egyben energiatakarékos megoldás is.

Ha ez nem lenne elég, a VGA órajelét a gyártó saját szoftverével emelhetjük meg, így nyerve ki extra teljesítményt az amúgy sem lassú eszközből. A készülék pontos megjelenési dátuma még nem ismert, de a jelek szerint hamarosan a boltok polcaira kerülnek az első darabok. A modell ára előreláthatólag 600 dollár körül mozog majd, ami átszámítva körülbelül 154 ezer forintnak felel meg.

Apró GTX 1080-as kártyát készít a Gigabyte
5 (100%) 1 vote

Szólj hozzá!

hozzászólás