Játék Slider Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Bemutatta önálló VR-szemüvegét a HTC

A HTC ma végre bejelentette saját, önállóan is használható VR-headsetét, ami a Vive Focus nevet kapta – ezzel párhuzamosan pedig törölte a Daydreammel kapcsolatos terveit.

 

  • a HTC lerántotta a leplet a Vive Focusról, ami a gyártó első vezeték nélküli, önálló headsete lesz
  • a szemüvegről kevés specifikáció derült ki, de a vállalat azt ígéri, hogy egy magas minőségű AMOLED kijelzőt fogunk kapni
  • fejlesztői oldalról is kényelmes platform készül: a portolás leghosszabb ideje egy hét lesz

 


A jövő az önálló szemüvegeké

A HTC hivatalosan is bejelentette új eszközét, a Vive Focust. A headsetről már régóta lehetett hallani pletykákat, amelyek nagy része igaznak bizonyult a modell végleges paraméterei alapján. A készülék egy önállóan is használható VR-szemüveg, ami egy Qualcomm Snapdragon 835-ös processzorral üzemel. Ez teszi lehetővé, hogy a headsetet kábelek és külső számítógép vagy telefon nélkül tudjuk használni. 

A számítási feladatok a szemüvegben történnek, vagyis teljesen “önálló”. A tökéletes élményről pedig egy speciális, még sosem alkalmazott giroszkópos rendszer gondoskodik, ami hihetetlenül nagyfokú pontossággal határozza meg helyzetünket a virtuális térben. A technológiát a szabadság hat fokának hívják (six degrees of freedom) és nem csak a tengelyeken történő elmozdulást képes mérni, hanem az ezek körüli forgást is.

htcvivefocusvr-cikk


Kevés a konkrétum

Dizájn terén egy szokatlan kombinációval állunk szemben: a vállalat tulajdonképpen összedolgozta a PlayStation VR letisztult formavilágát a saját termékeinek vonalvezetésével. A promóciós anyagokból kiderül az is, hogy a váz világoskék festést kapott és a termékhez egy egyszerű távirányító is jár. A headset elején találunk egy kamerát és hangszórót is, amik arra utalnak, hogy a HTC-nek még vannak tervei a kiterjesztett valósággal (AR, augmented reality) is.

Egyelőre viszont nagyon kevés információt fedtek fel a Vive Focusról. Így sajnos sem az árát, sem pedig a pontos megjelenési dátumát sem lehet tudni. A belső kijelző egy magas felbontású AMOLED panelből készült, ám a felbontás pontos értéke még szintén ismeretlen. A termék egyébként először Kínában válik elérhetővé, a platformjaként pedig a most bejelentett Vive Wave VR fog szolgálni. Ehhez az országban már tizenkét fejlesztő csatlakozott, akik a Vive Wave SDK csomag segítségével tudnak majd applikációkat és játékokat készíteni.

Egyszerű lesz a portolás

Természetesen nem kell új programokat írni a Vive Focus tartalommal való feltöltéséhez. A HTC ígérete szerint az eredetileg Vive-ra készült programok egyszerűen portolhatók lesznek – ezt pedig a prezentáció során a Spark of Light készítője igazolta, aki mindössze három óra leforgása alatt konvertálta át a játékot a Vive Wave VR rendszerére. Emellett arra is fény derült, hogy a Google Daydreamről és a Samsung Gear VR-ról történő portolás is csak napok kérdése lesz.

Ha pedig szóba került a Daydream, fontos megemlíteni, hogy a HTC és a Google felhagytak tervükkel, hogy elkészítsék közös szemüvegüket. A HTC-t így a Lenovo válthatja a keresőóriás oldalán. A Lenovo már májusban bejelentette saját, önálló VR-headsetét, ami a Daydream-platformra alapulna, ám azóta nem adott ki információt a fejlesztés státuszáról.

 

Bemutatta önálló VR-szemüvegét a HTC
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás