Játék Slider Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Óriási sebességgel jön a Samsung GDDR6-os memóriája

A Samsung legújabb becslései szerint a hamarosan bemutatkozó, GDDR6-os szabványú memóriája 16 Gb/másodperces sebességre lesz képes.

 

  • a Samsung saját GDDR6-os memóriaegysége a korábban becsült 14 Gb/másodperces tempó helyett 16 Gb/másodperces sebességre lesz képes
  • eközben jóval kevesebb áramot igényel, mint a mai videokártyák memóriája
  • ha a standard megállja a helyét a HBM-RAM-mal szemben, akkor ez a gyakorlatban akár 50-60%-kal gyorsabb VGA-kat eredményezhet

 

Gyorsabb lesz a GDDR6, mint hitték

A Samsung hivatalosan is bejelentette, hogy a nemsokára debütáló, GDDR6-os standardú memóriája gyorsabb lesz az eredetileg tervezettnél. Korábban 14 Gb/másodperces tempóra becsülték a modul kapacitását, ám ezt az értéket most 16 Gb/másodperces tempóra módosították. A modellek így kerülnek legyártásra, ami azt jelenti, hogy ez lesz a szabvány végleges adatátviteli sebessége.

A gyártó közleményében úgy jellemezte a GDDR6-ot, mint a “leggyorsabb és legkevesebbet fogyasztó DRAM-ot”, ami tökéletes választás lesz az erőforrásigényes applikációk számára. A hivatalos adatokból kiderül, hogy az új generációs grafikus memória 64 GB-nyi adatot képes megmozgatni másodpercenként, miközben mindössze 1,35 V-ot fogyaszt. Az érzékeltetés kedvéért: a mai DRAM-ok átlagosan 1,5 V-ot igényelnek 8 Gb/másodperces teljesítmény mellett.

samsunggddr6-cikk

50-60%-os növekedés a teljesítményben

Az eredményben az is kiemelkedő, hogy a Samsung mindezt egyetlen felületen (die) érte el, ami a konkurens GDDR6-os egységeknél kétszer nagyobb sűrűséget jelent. Ha ezzel a technológiával készítenénk el egy valódi, asztali videokártyát, meglepő eredményeket kapnánk. Egy 384 bites GPU így 768 Gb/másodperces tempóra lenne képes, ami 50-60%-kal jobb, mint egy mai csúcskategóriás kártya számítási kapacitása.

Kérdés, hogy az NVIDIA vagy az AMD kínálatában találkozunk előbb a GDDR6-tal. Az említett cégek ugyanis a memóriatípus nagy vetélytársát, a rétegzett HBM-RAM-ot részesíthetik előnyben az új szériák megalkotásánál. Az AMD például már HBM2-es VRAM-mal szerelte fel a Radeon RX Vega sorozatát, amihez 2048 bites interfészt társított. Akárhogyan is, jövő év elején számíthatunk az újabb modellekre, mind az NVIDIA, mind az AMD részéről.

 

Óriási sebességgel jön a Samsung GDDR6-os memóriája
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás