Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Könnyű és kényelmes AR-szemüveget tervez az Apple

Az Apple szabadalma alapján a cég egy könnyű és kényelmes headsetet tervez piacra dobni, ami egyszerre lenne használható VR-hoz és AR-hez.

 

  • az Apple a napokban nyújtott be egy szabadalmat, melyben saját AR-szemüvegének terveit védeti le
  • a tervek alapján a készülék kisebb lencséket használna, hogy könnyebb legyen a konkurens modelleknél
  • a megjelenés ellenben még messze lehet, mivel a technológia még gyerekcipőben jár
 

Távoli lehet a debütálás

Immáron amolyan nyílt titok, hogy az Apple cupertinói székhelyén valamilyen AR-eszköz prototípusán dolgozik. Az elmúlt hónapok pletykáit most viszont minden kétséget kizáróan alátámasztja az a nyilvánossá vált szabadalmi tervezet, amit a vállalat nyújtott be egy AR-hez és VR-hoz használható készülékre. Sajnos mindez nem jelenti azt, hogy egyhamar a piacon is viszontlátjuk a modellt – ennek pedig több oka is van.

Egyrészt Tim Cook, az Apple vezérigazgatója többször is említette, hogy az ilyen headsetekhez szükséges technológia még nem áll rendelkezésre – legalábbis nem olyan szinten, hogy az méltó lenne az Apple nevéhez. Ez persze nem zárja ki azt, hogy a cég már dolgozik e technológiai korlát ledöntésén. Másrészt, a szabadalom benyújtása nem jelent feltétlenül közeli megjelenést. Így szinte biztos, hogy a következő egy vagy két évben még Apple-headset nélkül maradunk.

Kisebb lencsék a nagyobb kényelemért

Azonban miért is kell ennyit várnunk? A válasz a kényelemben rejlik: az Apple tervei szerint a mai modelleknél egy jóval kényelmesebb és könnyebb szemüveget szeretne bemutatni. Ez viszont jelenleg még nagyon nehezen megoldható. Az egyetlen út a katadioptriás kialakítás, ami hajlított lencsékkel nagyítja fel a képet. Emiatt egy kisebb kijelző is elég lehet, ami ugye jelentősen csökkenti a headset súlyát és méretét.

Ez a technológia ellenben még sok kívánnivalót hagy maga mögött. Annyi bizonyos, hogy ígéretesnek hangzik, úgyhogy érdemes lesz figyelni a fejleményeket a rajongók által csak Apple Glassként emlegetett headsetet illetően.

 
Könnyű és kényelmes AR-szemüveget tervez az Apple
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás