Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Az Android P legjobb újításai: ezt hozza az új verzió

Letsplay

Már a küszöbön van az Android következő rendszerverziója, amely talán a legnagyobb újításokat hozza dizájn és funkcionalitás terén az eddigi frissítések közül.

 

 • már számos készüléken kipróbálható az Android P fejlesztői bétája, ami számos újítást hoz
 • teljesen átalakul például a navigációs sáv, melyből teljesen eltűnik a multitasking gomb – helyette a vonallá alakult kezdőképernyő-ikonnal válthatunk az appok között
 • a rendszer külsejében is megváltozik és számos apró extrával igyekszik könnyebbé tenni a felhasználók mindennapjait
Az Android következő rendszerverziója már javában készül a Google műhelyében. A frissítés természetesen követni fogja a hagyományt és az ábécé következő betűjét kapja meg. Az viszont, hogy az Android P-ben az említett betű milyen szót takar majd, csak a megjelenés körül derül ki. Az újításokra ellenben nem kell ennyit várnunk, hiszen már letölthető a szoftver fejlesztői bétája néhány eszközre (ezek listája a cikk végén található).

Összefoglaltuk, hogy mik a legjelentősebb újítások az Android 9.0 P-ben.

Letsplay
Letsplay

Megújul a navigációs sáv, új gesztusokkal válthatunk appokat

A Google idei Android-verziója már első látásra merőben eltér az eddigiektől. Ezt a navigációs sávon vehetjük észre először, ahol a három alakzat (háromszög – vissza, kör – kezdőképernyő és négyzet – multitasking) helyett csak egy apró vonal található. Ez a vonal minden appon belül megtalálható lesz a vissza ikonnal együtt. Míg utóbbi a szokásos módon működik, addig az előbbi teljesen új gesztusokat vezet be.

Az apró vonallal vezérelhetjük például az alkalmazások közti váltást, amiért eddig a négyzet jel volt felelős. A multitasking képernyőt ezentúl a vonal felhúzásával nyithatjuk meg, ahol a futó applikációk vízszintesen foglalnak helyet. Ezek alatt elérhető a dokk, ahol a keresősáv mellett a rögzített appok is helyet kaptak. A dokkot felhúzva pedig láthatjuk az összes telepített appunkat, pont úgy, mintha a kezdőképernyőn hajtanánk végre a műveletet.

Letsplay

Okosabb algoritmusok kerülnek az új külső mögé

A felülről lehúzható értesítési központ teljesen új külsőt kap: sokkal jobban dominálnak például a lekerekített formák (ami egyébként az egész operációs rendszerről elmondható). A dizájnbeli váltáson kívül megváltozik pár gesztus is. Az értesítések beállításai immáron nem oldalrahúzással, hanem egy hosszú érintéssel lesznek elérhetők.

A rendszer a motorháztető alatt is okosodik: példának okáért, ha egy értesítést sokszor tüntetünk el az app megnyitása nélkül, a rendszer automatikusan fel fogja ajánlani az adott értesítés kikapcsolását. Az igazi intelligencia viszont nem itt érhető tetten, hanem az Adaptive Battery funkciónál. Az Android P ugyanis szokásaink alapján fog leállítani és előre elindítani alkalmazásokat a háttérben, amivel energiát takarít meg és jelentősen felgyorsítja a rendszert.

Részletesebb keresés az appok integrációjával

A Google bemutatta továbbá az általa Slices és App Actions névre keresztelt megoldásokat, amik lényegében lehetőséget adnak a fejlesztők számára, hogy a keresésbe ágyazzák saját appjuk funkcióit. Ez a gyakorlatban úgy néz majd ki, hogy a “Lyft” szóra rákeresve nem csak maga az app bukkan fel találatként, de a közvetlen fuvarrendelés lehetősége is a jelenlegi tartózkodási helyünkre. Erre kattintva elindul az app, de nekünk már semmit sem kell csinálnunk, csak jóváhagynunk a fuvarrendelést.

Ugyanígy bekerül majd az összes applikáció közé néhány gyakran használt funkció is. Ha sokat hívjuk a párunkat vagy gyakran indítunk el egy lejátszási listát, ezek a “parancsikonok” megtalálhatók lesznek az alkalmazások között. Így nem kell azzal bajlódnunk, hogy elindítsuk magát az appot; csupán fel kell húzzuk a dokkot és a legtöbbször használt funkcióktól egyetlen érintésre leszünk.

A béta letöltése

A fejlesztői előnézet persze még számos hibát tartalmazhat. Az érdeklődők viszont már letölthetik az Android Beta Program oldalán való regisztráció után. A rendszerverzió egyelőre az alábbi telefonokon próbálható ki:
 • Pixel 2 / Pixel 2 XL
 • Pixel / Pixel XL
 • Essential Phone
 • Sony Xperia XZ2
 • OnePlus 6 (hamarosan)
 • Xiaomi Mi Mix 2S
 • Nokia 7 Plus
 • Oppo R15 Pro
 • Vivo X21
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás