Slider Tech Tech Hírek Tech Újdonság

A Lenovo készítheti el a világ első igazi teljes kijelzős mobilját

Letsplay

Felbukkant egy látványos koncepció a Lenovo műhelyéből, amely alapján a Z5 nevű mobil valóban egész előlapos kijelzőt kap; kivágás és kávák nélkül.

 

  • nemrég felkerült a kínai Weibóra egy koncepciós rajz a Lenovo Z5-ről, amit a cég alelnöke osztott meg
  • a látványterv alapján a készülék előlapján csak a kijelző foglal helyet – az előlapi szenzorok és a hangszórók teljesen eltűntek
  • kérdés, hogy amennyiben valóban legyártásra kerül a modell, mikor fog megjelenni és hogyan oldja meg az előlapi modulok problémáját
 

A telefonok következő generációja

Az iPhone X felső kivágása bebizonyította, hogy a telefonok esetében elkerülhetetlennek tűnik a teljes kijelző megvalósítása. A gond nem is a hangszóróval van, hiszen azt már a Xiaomi Mi Mix és az Essential Phone is ötletesen eltűntette az előlapról – az igazi problémát az előlapi kamera és a szenzorok jelentik. Ezeket ugyanis szinte lehetetlen olyan kicsivé zsugorítani, hogy ne foglaljanak el túl sok helyet az előlapon.

A felső kivágás tehát egyelőre megkerülhetetlennek látszik. Éppen ezért óriási meglepetésként robbant be a mobilos világba az a koncepció, amit maga a Lenovo alelnöke, Chang Cheng mutatott be a Webio oldalán. A képen a Z5 névre keresztelt telefon látható, amelynek teljes előlapját a kijelző foglalja el. Sehol egy kivágás, sehol egy káva: az előlapon csak a képernyő kapott helyet.

Letsplay
Letsplay

Rejtély, hogy mi lesz az előlapi szenzorokkal

Kérdés persze, hogy a gyártó hogyan oldja meg a kamera és a szenzorok problémáját, amire a koncepcióból nem derül fény. A legtöbbek szerint valahogyan a kijelző alá fogják integrálni a modulokat, amire bőven van esély, hiszen a cég nemrég jegyeztetett be tizennyolc új szabadalmat. Ebben az esetben viszont nem számíthatunk a készülék megjelenésére a közeljövőben.

Akárhogyan is, a Z5 lenne a világ első, valódi teljes kijelzős eszköze. Ha tényleg úgy fog kinézni, mint ahogyan a látványterven, akkor az előlap 95%-át a kijelző fogja elfoglalni. Ezzel a vállalat majdnem négy teljes százalékkal előzné meg a Xiaomi Mi Mix 2-t, ami jelenleg a csúcstartó 91,3%-os értékkel (és egy vastagabb alsó kávával).

Letsplay
 
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás