Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Hogyan válasszunk laptopot?

Letsplay

Ha elvesztél a számtalan specifikáció, méret, felbontás és kapacitás tengerében, cikkünk segít abban, hogy a lehető legjobb laptopot válaszd ki magadnak.

 

A laptopvásárlás nem egyszerű feladat, még akkor sem, ha értünk a témához. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyek segíthetnek kiválasztani az ideális társat. Legyen szó munkáról, egyszerű internetezésről vagy keményvonalas játékról, következő 5+1 tanácsunkkal igyekszünk minden területet lefedni.

1. Operációs rendszer

A legelső döntés, melyet meg kell hoznunk, az operációs rendszer kiválasztása. A legismertebb és egyben leginkább személyre szabható operációs rendszer a Windows, amelyből a legfrissebb verzió a Windows 10 (emellett támogatott még a 8 és a 7 is). A szoftver előnye, hogy szinte kivétel nélkül minden program telepíthető rá és az ezt futtató eszközök között olcsót és csúcsteljesítményűt egyaránt találunk.

Választásunk persze eshet a macOS-re is; ennek legfrissebb változata a High Sierra, de már úton van a Mojave verzió. Ezt a rendszert laptopokon csak az Apple MacBookjain találhatjuk meg és akkor lehet ideális döntés, ha szeretnénk kihasználni az Apple-termékek közti fejlett kommunikációt. Erre remek példa az, hogy az iPhone-ra beérkező hívást felvehetjük egy MacBookon, amiről egyébként akár SMS-t is küldhetünk. A macOS-t futtató MacBookok hátránya, hogy jelentősen drágábbak a belépő szintű Windowsos modelleknél.

Letsplay
Letsplay

Az is előfordul, hogy egyes laptopok Linux rendszerrel vagy FreeDOS (operációs rendszer nélküli) kialakítással vannak meghirdetve. E laptopoktól nem kell tartani, hiszen vásárlás után tetszőleges operációs rendszert (például Windowst) telepíthetünk fel rájuk a hardveres garancia elvesztése nélkül.

Letsplay

2. Típus és méret

Ha a Windows mellett tesszük le a voksunkat, fontolóra vehetjük, hogy kettő-az-egyben készüléket válasszunk. Ezek olyan laptopok, melyek tabletként is használhatók, hiszen érintőképenyővel vannak ellátva. Beszerezhetünk olyat, aminek felső (képernyős) része leválasztható a billentyűzetről, így teljes mértékben táblagépként használható. Vannak továbbá olyan gépek is, amik billentyűzete a képernyő mögé hajtható – ezek általában jobb üzemidővel rendelkeznek az előbbi típusú kettő-az-egyben laptopoknál.

Azt is meg kell határoznunk, hogy mekkora eszközt szeretnénk vásárolni. Ha fontos, hogy a gép könnyű legyen, érdemes kisebb kijelzőjűt választani. Amennyiben viszont a teljesítmény vagy a képminőség az elsődleges, a nagyobb darabokra érdemes lecsapni.

  • 11-12 hüvelyk: ezek a modellek a legkönnyebbek és legvékonyabbak, nem sokkal nagyobbak vagy nehezebbek egy tabletnél, ám általában lassabbak nagyobb társaiknál
  • 13-14 hüvelyk: ez a kategória remek egyensúlyt garantál erő és hordozhatóság között, tökéletes egyszerű munkához és szórakozáshoz
  • 15 hüvelyk: a legnépszerűbb méret, ezekhez a legkönnyebb kiegészítőket találni, ideálisak irodai munkára, illetve otthoni használatra és viszonylag egyszerűen is hordozhatók
  • 17-18 hüvelyk: az ekkora, nehezen hordozható laptopok általában drágábbak és nehezebbek a többinél, mivel tökéletes erőt nyújtanak játékokhoz és komoly, erőforrásigényes feladatok elvégzéséhez

3. Fontos a billentyűzet és az érintőpad is

Ha nem egérrel és/vagy billentyűzettel tervezzük használni a laptopot, akkor mindenképpen figyelni kell a billentyűzetre és az érintőpadra is. Természetesen a legjobb az, ha vásárlás előtt mindkét elemet ki tudjuk próbálni egy kiállított darabon. Erre nem mindig van mód, ezért összegyűjtöttük, minek érdemes figyelmet szentelni.

Az első szempont a numerikus rész léte: a kisebb laptopokon többnyire nincs ilyen. Ha gyakran számolunk vagy végzünk irodai munkát, javasolt a numerikus panel (ez a billentyűzet jobb oldalán található). Szintén kiemelten lényeges a megfelelő érintőpad is. Ha nem fogunk egeret használni, akkor jó, ha a panel nagy és széles

4. Teljesítmény és ár függvénye

Ha ez előző szempontok alapján esetleg kiválasztottunk egy modellt, akkor javasolt utánanézni, hogy az milyen kiszerelésekben elérhető. Egy típus ugyanis többnyire eltérő processzorú, videokártyájú és tárhelyű változatban is kapható. Az erősebb komponensekből álló laptopok viszont drágábbak, nagyobbak és nehezebbek.

A laptopok szívét a processzor (más néven CPU) képezi, melynek hatalmas jelentősége van a teljesítmény terén. Az erősebb processzorok gyorsabban hajtják végre a feladatokat, míg az olcsóbbak általában alacsony energiaigényűek, ezért jobb üzemidőt garantálnak. Íme a leggyakoribb típusok, amelyekkel találkozhatunk:
    

  • Intel Core: A legnépszerűbb és leggyakoribb CPU-típus, amelyből különböző kategóriák elérhetők. Az i5-ös képviseli a középkategóriát, ami a mindennapi használathoz nyújt tökéletes teljesítményt. Az i7-es verzió óriási sebességet garantál, így ideális játékhoz és más erőforrásigényes munkához. Az i3 ezzel szemben sokkal olcsóbb modellekben elérhető, de csak a legalapvetőbb tevékenységekhez (például internetezés, emailezés) javasolt.
  • Intel Core m és Y: Az Intel-modulok alacsony fogyasztású és hőmérsékletű változatai. Ezek drágábbak és általában kettő-az-egyben gépekbe kerülnek be; előnyük, hogy ventilátoros hűtés (és ezáltal zaj nélkül) képesek üzemelni.
  • Intel Pentium és Celeron: Régebbi fajtájú CPU-k, melyek lassabb teljesítményt nyújtanak. Nem sokkal olcsóbbak az i3-asoktól, ezért érdemes egy olyan modellt beszerezni, ha a büdzsénk engedi.
  • Intel Xeon: Ezek hihetetlenül erős processzorok, melyeket hordozható munkaállomásokba és modellezésre használandó laptopokba építenek be. Videóvágáshoz például tökéletes, viszont megemeli a laptop árát és az üzemidőt is megrövidíti egy i7-essel szemben.
  • AMD A, FX és E: Az AMD által gyártott szériák teljesítmény terén leginkább az Intel Core i3-asok környékén helyezkednek el. Olcsó gépekben találhatók, ám éppen ezért csak az alapvetőbb feladatok elvégzéséhez ideálisak.
  • AMD Ryzen Mobile: Egy új széria, melynek tagjai teljesítmény terén nagyjából az Intel Core i5-ösök és az i7-esek között helyezkednek el. 
Fontos a memória (vagyis a RAM) mérete is, ami azt határozza meg, hogy a processzor számára mennyi gyorselérésű hely áll rendelkezésre. A mindennapi feladatokhoz már 4 GB-nyi is elég, ám a játékhoz vagy a modellezéshez, szerkesztéshez már javasolt a 8 vagy akár a 16 GB-nyi memória is. 

A mai laptopok már nem igazán szűkölködnek tárhely terén. Ez azt határozza meg, hogy mennyi adatot, fájlt tudunk tárolni a gépen. Az átlagos felhasználónak akár 128 GB-nyi hely is elég lehet, de érdemes 256 GB-os modellt választani. Ha szeretnénk sok játékot telepíteni vagy nagyméretű fájlt (mondjuk Full HD vagy 4K filmeket) tárolni, nem rossz döntés 1 TB-os meghajtóval ellátott gépeket nézegetni. Ha pedig a meghajtónál tartunk, fontos kiemelni, hogy az adattárolóknak két típusa van: a merevlemez (HDD) és az SSD. Előbbi olcsóbb és nagyobb mennyiségű adatot tud tárolni, míg utóbbi sokkal gyorsabb. A középkategóriában már találhatunk hibrid gépeket, melyekben SSD és HDD is van. Ezek esetében az operációs rendszert és a programokat érdemes az SSD-re telepíteni, míg a fájlokat a HDD-n tartani.

A teljesítményt befolyásolja még a videokártya (GPU vagy VGA) is. Amennyiben nem akarunk játszani vagy szerkesztési feladatokat végrehajtani a laptoppal, az integrált (például az Intel Graphics) chipek tökéletesek. Ellenkező esetben viszont javasolt az NVIDIA GTX-kártyáit keresni. Ezekből a GTX 1070-es és 1080-as darabok a legerősebbek, de egyben a legdrágábbak is. A legtöbb játékhoz a GTX 1060-as vagy 1050-es GPU is elegendő lehet – ez azonban szorosan összefügg a kijelző felbontásával.

5. Kijelző és üzemidő

A laptopok kijelzőinek felbontását pixelekben mérjük. Minél több van belőlük, annál több tartalom fér el a képernyőn és annál élesebb a kép is. A legtöbb kicsi és olcsó laptop felbontása 1366 x 768 pixel körüli. Ez ugyan levelezésre és más egyszerű feladatokhoz elegendő, de ajánlott a Full HD (azaz 1920 x 1080 pixeles) felbontású képernyő. Ez ugyanis játékhoz, munkához és szórakozáshoz is tökéletes és általában nem sokkal növeli meg a laptop árát. 

Egyes laptopok felbontása még ennél is nagyobb. Léteznek például 2560 x 1600, 3200 x 1800 vagy akár 3840 x 2160 pixeles kijelzővel ellátott darabok is. Ezek több energiát fogyasztanak, így csak azoknak érdemes ilyen panelű gépet választani, akik számára mindennél fontosabb a kép minősége.

A pixelek száma egyben befolyásolja az üzemidőt is. Ha nagyobb felbontású laptopot veszünk, az általában rövidebb ideig bírja töltés nélkül. Ezért részesítsük előnyben a kisebb felbontású darabokat, ha sok időt töltünk távol a konnektortól. Ezesetben olyan modelleket keressünk, amelyek üzemidejét a gyártó legalább 8 óra fölé becsüli a készülék adatlapján.

+1. Kiegészítők és portok

Noha ez alapján nem szoktak laptopot választani, de mégis javallott odafigyelni, hogy a kiszemelt eszköz milyen csatlakozókkal van ellátva. Pédául, ha a szeretnénk kivetíteni a laptop képernyőjét, mindenképpen HDMI-csatlakozós darabot keressünk. Ha CD-ket is akarunk használni, győződjünk meg róla, hogy a laptopnak van-e lemezolvasója – az utóbbi időben ugyanis egyre több készülékről tűnik el e modul a helyigényessége miatt.
Reméljük, tippjeink segítettek az ideális laptop kiválasztásában. Ha további kérdése van vagy tanácsra van szüksége, forduljon szakértő munkatársainkhoz bizalommal!
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás