Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Úton a 128 TB-os memóriakártyák

Letsplay

Hamarosan megérkezhetnek a forgalomba az észbontó, 128 TB-os kapacitású memóriakártyák, melyek majdnem 1 GB/másodperces sebességre lesznek képesek.

 

  • bejelentésre került egy újtípusú SD kártya szabvány, amelynek maximális kapacitása 128 TB, csúcssebessége pedig 985 MB/másodperc lesz
  • előbbit az SDUC (SD Ultra Capacity), utóbbit pedig az SD Express feliratú címke fogja jelezni a kártya dobozán
  • a standard még évekre lehet a boltokba kerüléstől, de mindenképpen fontos előrelépés a memóriakártyák területén
 

Felfoghatatlan mennyiségű adat az ujjunk hegyén

A memóriakártyák szabványaiért felelős SD Association bejelentett egy teljesen új kártyastandardot, amely elképesztő specifikációkkal rendelkezik. A szabvány lehetővé teszi 128 TB-nyi adat tárolását, illetve egészen 985 MB/másodperces tempóig tolja ki a kártyák adattovábbítási sebességét. Ez minden téren felülmúlja a 2009-ben bejelentett és mai napig alkalmazott mintát.

Az SD kártyák maximális kapacitása jelenleg 2 TB, ám ez a limit még mindig nem lett teljesen kiaknázva. 2016-ban ugyan a SanDisk lerántotta a leplet egy 1 TB-os kártyáról, ám ez a modell még mindig nem elérhető a fogyasztói piacon. Kétségtelen tehát, hogy az új standard még inkább kihasználatlan marad, ám a fejlődés szempontjából elengedhetetlen.

Letsplay
Letsplay

Lépést kell tartani a mai formátumokkal

A mai formátumok ugyanis hihetetlenül helyigényesek; vegyük például a 4K felbontású mozgóképeket vagy éppen a VR-tartalmakat. Ezek tárolásához elengedhetetlen a nagyobb sebesség és memóriakapacitás. Előbbit egyébként SD Expressnek, utóbbit pedig SD Ultra Capacity-nek (SDUC) nevezték el. E címkék a következő években kerülhetnek fel a memóriakártyák csomagolására és általuk győződhetünk meg arról, hogy a választott típus az SD Association 2018-as szabványa alapján készült-e.

Persze a technológia még igencsak költséges, hiszen egy 512 GB-os SD kártya a mai napig 300 dollár körüli áron elérhető az Egyesült Államokban, ami átszámítva nagyjából 85 ezer forintnak felel meg. Az új szabvány tehát még évekre lehet a népszerűsödéstől, de kétségtelenül forradalmi áttörésnek bizonyul az adattárolás területén.

Letsplay
 
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás