Slider Tech Tech Hírek Tech Újdonság

Elindult az Android 9.0 Pie verzióra történő frissítése

Letsplay

A Google hivatalosan is bejelentette az Android következő rendszerverzióját, a 9.0 Pie-t, ami Pixelekre már ma elérhetővé válik.

 
  • a Google bejelentette az Android operációs rendszer következő verzióját, a 9.0-t, ami a Pie nevet kapta
  • a frissítés egyelőre csak a vállalat saját mobiljaira, a Pixelekre elérhető, de ősszel a legtöbb márka készülékeire megérkezik
  • a 9.0 Pie jelenlegi kiadása még nem tartalmaz minden újítást, melyek valószínűleg később érkeznek meg a rendszerbe
Az Android következő verziója, a 9.0 már régóta kipróbálható volt fejlesztői bétaként, ma azonban végre hivatalosan is megjelent a végleges build, ami a Pie (pite) nevet kapta. A frissítés egyelőre kizárólagosan a keresőóriás saját telefonjaira, a Pixelekre elérhető, ám hamarosan minden más márkájú és típusú mobilon felbukkan majd az értesítés az új verzióról.

Amit az újításokról tudni érdemes

Az új operációs rendszer számtalan újítást hoz, melyek legtöbbje teljesen megújítja a navigációt. Ennek megfelelően innentől kézmozdulatok veszik át a kezdőképernyőre lépés, az alkalmazások közötti gyorsváltás, illetve a multitasking megnyitásának funkcióját egyszerű gombok helyett. Emellett megváltozik az értesítési sáv is; az óra bal oldalra kerül, valamint fejlődik a keresés is. A változások pontos listája egy korábbi cikkünkben olvasható.

Ennek ellenére nem érkezik meg minden beígért fejlesztés, ami anno elhangzott a Google I/O keretei között. Így a most megérkező verzióból kimarad az applikációk használatát limitáló felület, amivel szabályozhatjuk, hogy egyes appokban mennyi időt szeretnénk eltölteni. Ez a funkció jelenleg bétaként lesz elérhető a Pixel-tulajdonosok számára.

Letsplay
Letsplay

E készülékekre érkezik meg először a 9.0

Mint fentebb említettük, az Android 9.0 Pie egyelőre csak a Google Pixeleken elérhető, de a cég ígérete szerint hamarosan minden más mobilra is megérkezik. Pontos megjelenési dátumot természetesen nem adtak meg, hiszen minden gyártó maga felelős az új rendszerverzió saját telefonjaira való implementálásáért. Első körben persze azon márkák modelljei várhatják a frissítést, melyek korábban is részt vettek a béta-programban:
  • Sony
  • Xiaomi
  • Nokia
  • OnePlus
  • Essential
  • Oppo
  • Vivo

E gyártók készülékeire idén ősszel, várhatóan szeptemberben fog bemutatkozni az új Android a Google bejelentése szerint. A vállalat ellenben azt is megerősítette, hogy minden más gyártóval szeretnének szorosan együttműködni azért, hogy év végéig a lehető legtöbb modellre megérkezhessen a frissítés.

Letsplay
Hogy tetszik a cikk?

Szólj hozzá!

hozzászólás